Лидерите от Г-20 срещу глобалните проблеми: Какво очакваме в Рим?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерите на страните от Г-20 се събират в Рим на първата си присъствена среща от началото на пандемията. Всички те са изправени пред глобално възстановяване, възпрепятствано от редица пречки: енергийна криза, стимулираща по-високите цени на горивата и комуналните услуги, нови огнища на COVID-19 и блокирани вериги за доставки.

Срещата на върха днес и утре ще позволи на лидерите, представляващи 80 процента от световната икономика, да говорят и да окажат натиск по всички тези въпроси, предаде Асошиейтед прес. Анализаторите обаче се съмняват в напредъка, който може да бъде постигнат, за да бъде облекчено бремето върху хората, подложени на покачващи се цени на всичко – от храна и мебели до по-високи сметки за отопление в началото на зимния сезон.Форумът предлага възможност за диалог по високите цени на петрола и газа, тъй като включва делегации от големи производители на енергия като Саудитска Арабия и Русия, големи потребители в Европа и Китай, както и САЩ, които са и двете.


Само че сред президентите и премиерите на 20-те водещи икономики няма да присъстват лично лидерите на ключовите икономически играчи Китай и Русия. Си Цзинпин и Владимир Путин планират да участват дистанционно. Това вероятно не предвещава сътрудничество, особено по енергийните въпроси, в момент когато климатичните промени са в центъра на вниманието точно преди започващата утре Конференция на ООН COP26 в Глазгоу, Шотландия, отбелязва АП.

Очаква се на срещата президентът на САЩ Джо Байдън да настоява за споделяне на повече информация по проблемите с веригите за доставки, които забавиха растежа в развития свят. Затварянето на пристанища и фабрики, недостигът на морски контейнери и нарастващото търсене доведоха до закъснения на доставките на всякакви стоки – от велосипеди до компютърни чипове, използвани в смартфони и автомобили.

В дългосрочен план лидерите могат да обсъдят усилията за диверсифициране на доставките на ключови стоки като маски, други медицински предпазни средства и полупроводници.

Г-20 вероятно ще приветства постигнатото споразумение за глобален минимален корпоративен данък, целящо да попречи на мултинационалните компании да укриват печалби в страни с по-ниски или никакви данъци.

Всички правителства от групата подписаха споразумението, договорено между над 130 държави, и сега са изправени пред амбициозен срок то бъде одобрено и да влезе в сила до 2023 година.

Съобщения за сътрудничеството в областта на ваксините не се очакват от срещата в Рим въпреки позицията на МВФ, че основният приоритет за икономическото възстановяване е ясен: ускоряване на ваксинацията на световното население.

Г-20 включва Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Република Южна Африка, Япония и Европейския съюз.

Преди срещата председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова държавните и правителствените ръководители в Г-20 да се превърнат модел за подражание и да бъдат на нивото на тяхната глобална лидерска роля.

„Трябва да бъдем модел за подражание по един много важен въпрос на нашето време“, заяви Фон дер Лайен пред германските телевизии А Ар Де и Цет Де Еф преди началото на срещата на върха.

Тя припомни, че основният въпрос е сега как да бъде ваксинирано 70 процента от населението на света срещу COVID-19, но също и борбата срещу климатичните промени.

В борбата срещу коронавирусната пандемия фокусът трябва да е върху износа и дарението на ваксини. В допълнение производствени способности трябва да бъдат изградени например в Африка, смята Фон дер Лайен.

По въпроса за климатичните промени председателката на ЕК заяви: „Ние трябва да дадем добър пример и да си поставим амбициозни цели за намаляване на емисиите преди началото на конференцията за климата КОП 26 в неделя. В допълнение развиващите се страни трябва да бъдат подкрепени финансово и трябва да бъде постигната промяна с помощта на технологията и на иновациите“.

Фон дер Лайен допълни, че страните от Г-20 са отговорни за 80 процента от емисиите на парникови газове в света.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар