ЛиЛана застава пред съда на 2 юли за незаконно усвояване на европари

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Специализираният наказателен съд насрочи за 2 юли разпоредителното заседание по делото за незаконно усвояване на европейски средства по програма “Иновации и конкурентноспособност”. То се води срещу бившата певица Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, която е свързвана с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, нейният съдружник Мартин Димитров и още петима души, които според прокуратурата са били членове на организирана престъпна група.

Петима от групата бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност за участие в престъпната група бяха привлечени още двама души.

 

Събраните от прокуратурата в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева като размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже и значително по-голям.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар