Лиляна Павлова: Водата неизбежно трябва да поскъпне, твърде евтина е в България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза?

Темата коментира Лиляна Павлова

“Такива холдинги има по света, това няма да е българско откритие. И той има някакво предимство при създалата се ситуация – заяви любимката на Бойко. – Но до кризата се стигна, и изобщо до окаяното състояние на ВиК мрежата в страната, по две причини.

Едната е липсата на инвестиции – те не се правят, защото това ще оскъпи цената на водата. И за да се харесват на избирателите, тези инвестиции се отлагат или са в минимален размер, от което ВиК мрежата се амортизира и загубите са много над 60%. Втората причина е, че тези ВиК дружества по места са една касичка за общинските коалиции. Имаме разхищение – не стига, че не са достатъчно средствата за инвестиции, които се събират чрез таксите, но освен това те и се разхищават, чрез роднински назначения и т.н.”

На въпрос дали ще се оскъпи цената на водата, Павлова отговори:

“Цената на водата неизбежно трябва да се увеличи, за да може да се инвестира в сектора. За да може да се намалят загубите и съответно да има добро качество на услугата. Самото създаване на холдинга не решава автоматично тези проблеми, защото ние имаме холдинг на централно равнище в енергетиката – БЕХ, където разхищенията също не са приключили.

Където имаме персонал от порядъка на 30 до 50% повече, отколкото е нужен. И много често съмнителни обществени поръчки. Т.е. само това нещо (създаването на холдинг) не ограничава това. Но създава условия за решаването му, тъй като поне на общинско ниво ще бъдат създадени условия за ограничаване на тези местни коалиции и разхищения на местно равнище”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Лиляна Павлова: Водата неизбежно трябва да поскъпне, твърде евтина е в България

Вашият коментар