Литва върна близо сто незаконни мигранти обратно в Ирак

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо сто незаконни мигранти бяха върнати със самолет от литовската столица Вилнюс в Ирак през уикенда, предаде ДПА, като се позова на изявление от днес на литовското вътрешно министерство.

С полета до Багдад и до Ербил, в Северен Ирак, бяха върнати 98 иракчани, които незаконно са проникнали на територията на Литва през границата й с Беларус, заяви министерството, като уточни, че това е бил първият по рода си подобен чартърен полет.

Литовското министерство подчерта, че иракчаните са дали съгласието си да бъдат репатрирани в родината си.

Литовският вътрешен министър Агне Билотайте заяви пред местни медии, че репатрирането на иракчаните е „историческо събитие“, а външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис благодари на Европейския съюз и на Ирак за съдействието им по време на решаването на бежанската криза в Беларус.

През последните месеци хиляди мигранти, най-вече произхождащи от Близкия изток, се опитаха да проникнат на територията на страни членки на ЕС като Полша, Литва и Латвия през границите им с Беларус, отбелязва ДПА.

Европейският съюз обвини лидера на Беларус Александър Лукашенко в организирането на хибридна атака срещу ЕС, изразяваща се в умишленото транспортиране на мигранти по протежението на границите на Беларус със страни членки на блока.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар