Литва обяви извънредно положение по границата заради наплива на мигранти от Беларус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът на Литва обяви днес извънредно положение по границата си с Беларус и центровете за настаняване на идващи оттам мигранти, предаде Ройтерс.

Мярката влиза сила от днес в полунощ и ще продължи един месец. Тя позволява на граничарите да използват „мисловна принуда“, тоест заплахи, и „пропорционално физическо насилие“, за да осуетяват незаконното влизане в Литва на мигранти.

Държави от ЕС обвиняват Беларус, че докарва на своя територия мигранти от Близкия изток и Африка и ги подтиква към границите на ЕС. Литовските депутати забраниха придвижването на мигранти в петкилометровата ивица по беларуската граница без разрешение на граничната полиция. Ще бъдат отнемани мобилните телефони на вече влезлите мигранти; на тях е забранено да се събират на големи групи до границата, вкл. в миграционните центрове.

От началото на тази седмица по границата с Беларус са дислоцирани допълнително граничари, войници и полицаи, съобщи днес по националното радио началникът на Службата за гранична охрана генерал Рустамас Любаевас. По думите му те ще стоят в готовност да се намесят при опити за масов пробив на границата, допълни ТАСС.

Беларуски граничари са прехвърлили през изминалата нощ около 500 мигранти от полската към литовската граница, където те са си направили лагер, съобщи регионалният новинарски портал „Делфи“, цитиран от ТАСС.

Въоръжените граничари са инструктирали хората да се разделят на групи по 20-25 човека и да чакат по-нататъшни указания. От Вилнюс не последва официално потвърждение на публикацията.

По-рано Латвия обяви извънредно положение по границата с Беларус, а Полша засили наблюдението и охраната, като дори обмисля да вдигне стена на граничната бразда.

Министрите на външните работи на Полша и Литва Збигнев Рау и Габриелюс Ландсбергис призоваха страните от ЕС да проявят солидарност във връзка с миграционната криза, съобщи днес външното министерство във Варшава.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар