Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските си смартфони

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изхвърлете китайските си смартфони – това призова Националният център за киберсигурност на Литва, след като беше разкрита практика за цензуриране на определени думи и фрази в модел на популярен китайски бранд, пише Reuters. Този ход всъщност е продължение на обтегнатите вече отношения между прибалтийската държава и Китай. 

Заместник-министърът по националната отбрана в Литва е цитирал доклад на Националния център за киберсигурност в страната, според който смартфонът Mi 10T 5G на Xiaomi използва похвати за цензура на потребителите си. Посочва се, че устройството може да открива и заличава в браузъра си фрази като „Свобода за Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ и „демократично движение“. Този списък със забранени изрази периодично се обновява.

Интересното е, че тази цензурираща практика не се прилага на продаваните в Европа смартфони на компанията, но според доклада има възможност тя да бъде дистанционно активирана, без потребителят да разбере. 

От Xiaomi са коментирали за Reuters, че никога не биха ограничили или блокирали потребителите на техните смартфони. Китайската компания е заявила, че уважава и защитава правата на всички потребители и работи в съответствие с GDPR (General Data Protection Regulation) на Европейския съюз. 

От министерството на отбраната на Литва засягат смартфони и на други китайски компании. В доклада се споменават Huawei P40 5G и OnePlus 8T 5G. В последния не били открити пропуски по сигурността, но при модела P40 5G се казва, че AppGallery автоматично пренасочва потребителските търсения към магазини за приложения на трети страни, които представляват заплаха.  

Така от министерството са заявили, че препоръката им към гражданите на Литва е да не купуват нови смартфони на китайски компании и да се отърват час по-скоро от вече притежаваните такива устройства. 

В материала на Reuters се посочва, че отношенията между Литва и Китай вече са изострени. Прибалтийската страна е позволила на Тайван да има собствено посолство под името „Тайван“, което е необичайно, защото обикновено се използва „Китайски Тайпей“, за да бъде избегнат гневът на Пекин.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар