Личните лекари искат да бъдат освободени от отговорност за ваксините

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/ поставя редица въпроси към здравните власти във връзка с предстоящото ваксиниране срещу COVID-19 и настоява да се освободят от отговорност медиците, които ще поставят ваксините.

„Предвид редица фактори в условията на настоящата пандемия, които променят стандартите за валидиране на ваксини, настояваме МЗ, правителството и ИАЛ да освободят от отговорност предварително всички лекари, които ще правят ваксините чрез съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни“ – това се казва в официално писмо на сдружението до здравния министър проф. Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателя на националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

В тази връзка от НСОПЛБ напомнят, че правителството на Великобритания даде правна защита на Pfizer срещу съдебни процеси. „Правителството на Великобритания даде правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси, съобщи The Independent. Става ясно, че това е било поискано от компанията, за да се разпространи ваксината срещу COVID-19 из страната още следващата седмица. Министерството на здравеопазването и социалните грижи са потвърдили, че Pfizer е получила правна защита от съдебни действия при евентуални проблеми с ваксината. От медията подчертават, че през последните седмици правителството е приело законови промени, които дават защита на компании като Pfizer от съдебно преследване от страна на пациенти в случай на усложнения след ваксинация. Правна защита получават и служителите на NHS, предоставящи ваксината, както и производителите на лекарството като BioNTech в случая“, пише в официалната позиция на Управителния съвет на НСОПЛБ.

Националното сдружение на личните лекари поставя и конкретни въпроси във връзка с ваксините. Джипитата напомнят, че именно те са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу SARS-CoV-2. Към момента обаче общопрактикуващите лекари не разполагат с достатъчна информация относно избора на ваксини, които ще бъдат прилагани и техните свойства, изтъкват от НСОПЛБ и поставят следните въпроси към властите:

1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България,

2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?),

3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях,

4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.,

5. Трайност на имунитета,

6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите към НЗОК в края на месеца?

Личните лекари настояват за ясни отговори преди началото на ваксинацията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар