Лозан Панов оспори наказанието на Владимира Янева, иска уволнението й

България, Криминално, Общество, Право, Съдебни
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лозан ПановПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов оспори пред съда твърде лекото наказание, наложено на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. В жалбата си до Върховния административен съд Панов твърди, че “доказаните действия и бездействия от страна” на съдийката трябва да бъдат наказание с уволнение.

В началото на седмицата съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наложи най-лекото възможно наказание за Янева за гафовете й – понижение в ранг за срок до три години. Така тя бе оставена на позицията съдия в Софийския градски съд в изчакване на окончателната присъда по делото “Червей”. Владимира Янева е подсъдима за издаване на незаконни разрешения за специални разузнавателни средства (СРС). На първа инстанция тя получи една година условно.

Съдийката бе наказана от ВСС въз основа на изводите от проверката в градския съд, които показаха тежки нарушения при случайното разпределение на делата, манипулиране на искови молби, неравно третиране на съдиите и недаване на ход на определени дела. Дисциплинарното производство срещу нея бе инициирано от Лозан Панов и от бившия правосъден министър Христо Иванов.

Според Панов наказанието на Янева не е “постановено с оглед на събраните доказателства, доколкото същите безспорно установяват наличието на допуснатите дисциплинарни нарушения, а наложеното наказание не съответства на тяхната тежест”.

“Негативното въздействие върху обществото на допуснатите нарушения и накърняването на престижа на съдебната власт изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени с оглед на обезпечаване на справедлив процес и гарантиране на правото на защита на гражданите и организациите”, казва шефът на Върховния съд.

Преди да гласува единодушно за тази санкция съдийската колегия проведе вот по предложението за понижаването на Янева в районен съдия, но за него бяха само четирима членове на ВСС.

В жалбата си Лозан Панов изброява дословно допуснатите от Владимира Янева нарушения. Нейните провали са на всички нива на управлението – от контрол върху преките си заместници до допускане на неравномерно натоварване на съдиите и “неслучайно” разпределение на делата. Освен това информационните системи на съда са позволявали външен достъп.

В съобщението се посочва още, че според Лозан Панов в случая на Янева не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски.

Става дума за “цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, граничеща с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда”, твърди шефът на ВКС.

“Като последица от поведението на съдия Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на зам.-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела. Липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата”, се посочва в неговата жалба.

Панов твърди, че именно умишлено създаденият хаос и безредие са способствали за облагодетелстване и кариерно израстване на едни съдии за сметка на други.

Източник: Mediapool

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар