Лойд Остин: Киев все още има сили да продължи с контранастъплението

Лойд Остин предупреди Израел от стратегическо поражение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Израел може да очаква стратегическо поражение, ако не защити палестинските цивилни граждани по време на операцията в ивицата Газа. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пред Националния отбранителен форум „Рейгън“ на 2 декември.

Демокрации като нашата са по-силни и по-сигурни, ако спазват законите на войната. Затова ще продължим да оказваме натиск върху Израел да защити цивилното население и да осигури силен поток от хуманитарна помощ. Така е правилно. Това е и добра стратегия„, заяви Остин в речта си, публикувана на уебсайта на правителството на САЩ.

Ръководителят на Пентагона сподели личния си опит в градските боеве в Ирак, когато е ръководил кампанията срещу „Ислямска държава“. Той изтъкна, че може да се спечели подобен сблъсък само като бъдат защитени цивилните, които са „центърът на тежестта“ в подобни битки.

Виждате, че в такъв сблъсък центърът на тежестта е цивилното население. И ако ги вкарате в обятията на врага, вие заменяте тактическата победа със стратегическо поражение„, отбелязва Остин.

Остин заяви, че многократно е давал ясно да се разбере на израелските лидери, че защитата на палестинските цивилни в ивицата Газа е „както морална отговорност, така и стратегически императив„. Той добави, че лично е призовал израелските лидери да избягват цивилни жертви. Остин призова за спиране на насилието, идващо от заселниците на Западния бряг на страната, и за увеличаване на достъпа до хуманитарна помощ.

„Съединените щати ще останат най-близкият приятел на Израел в света. Нашата подкрепа за сигурността на Израел не подлежи на обсъждане“, заключи Остин.

По-рано, на 29 ноември, Осама Хамдан, член на политическото бюро на палестинското движение „Хамас“, заяви, че Израел не е в състояние да постигне пълна победа над „Хамас“. Той подчерта, че палестинското движение продължава да „стои здраво на краката си“ и се радва на силна народна и политическа подкрепа не само в Палестина, но и от международната общност.

На 2 декември стана известно, че хуманитарната пауза в Ивицата Газа е била нарушена, тъй като Хамас отказва да освободи 15 жени и две деца. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че ЦАХАЛ ще продължи операцията в ивицата Газа, докато Хамас не се върне към споразумението за заложниците. В същото време заместник-ръководителят на ръководството на Хамас Салех ал-Арури заяви, че движението е освободило всички жени и деца, които са били негови заложници. Той заяви, че в плен на Хамас остават само израелски военнослужещи и мъже, които са служили в армията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар