Лондонските власти дават до 5000 лири на шофьорите, за да бракуват старите си коли

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите в британската столица Лондон въведоха нова схема, която ще предложи на шофьорите до 5000 лири, за да бракуват или осъвременят колата си, така че да отговарят на строгите нови правила за нивата на вредни емисии, които автомобилите могат да отделят. Новите разпоредби на практика ще забранят на стотици хиляди по-стари превозни средства да влизат в града, пише ДПА, цитирана от БТА.

Правителствената агенция Транспорт за Лондон (Transport for London – Tfl), която също отговаря за автобусите и метро в града, реши да разшири лондонската зона с ултра ниски емисии, за да стане въздухът в британската столица по-чист.Средствата, които ще бъдат отпускани на хората, за да предадат за скрап своите стари автомобили, ще бъдат осигурени от фонд с размер от 110 милиона лири. Той ще осигури безвъзмездни плащания на кандидатите с ниски доходи, както и на такива, получаващи обезщетения за инвалидност, чийто превозни средства не отговарят на новите изисквания на зоната с ултра ниски емисии.


Новите правила ще засегнат голям брой от по-старите автомобили, чиито собственици живеят в определяния като зона със свръхниски емисии район. Все пак има възможност старите коли да бъдат съвместими с новите изисквания, но в много от случаите подобно осъвременяване ще струва на собствениците им повече, отколкото самото превозно средство.

Зоната обхваща значителна площ от региона Голям Лондон (включващ Лондонското сити и 32 лондонски квартала), като в нея попадат 29 квартала: от Хорнчърч на изток до Хейс на запад, и от Епсъм на юг до абатството Уолтъм на север.

Ограниченията на нискоемисионната зона важат 24 часа в денонощието и през всеки ден от годината, с изключение на Коледа, 25 декември.

Шофьорите, които правят кратки пътувания в новата зона с превозно средство, което не отговаря на стандартите за отделяни емисии, ще бъдат таксувани с 12,5 лири на ден. Това разпореждане важи и за жителите на кварталите, които попадат в зоната.

Критиците на решението обаче казват, че така просто ще бъдат взети парите на хората, а според таблоида “Дейли експрес” до 100 000 автомобила ще трябва да бъдат бракувани.

Въпреки че класическите автомобили, на възраст над 40 години и регистрирани като антики, са освободени от заплащане на таксите, има опасения, че по-нови “класики” ще бъдат бракувани.

За да преминават свободно през зоната със свръхниски емисии превозните средства трябва да покриват най-малко екологична категория Евро 3 за мотоциклети, мотопеди, моторизирани триколки и четириколки, Евро 4 за бензинови автомобили, ванове, микробуси и други специализирани превозни средства и Евро 6 за дизелови автомобили, ванове и микробуси и други специализирани превозни средства.

Съгласно схемата за бракуване кандидатите с автомобил или ван, достъпен за инвалидни колички, могат да получат до 5000 лири, докато шофьорите на стандартен автомобил могат да получат до 2000 лири, за да бракуват автомобила си. Мотоциклетистите също могат да получат до 1000 лири за бракуване на мотора си.

Кандидатите имат и възможност да получат комбинация от парични средства в брой и годишни карти за превоз в градския транспорт.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар