Лондон и Брюксел стартираха преговорите за Брекзит – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес официално трябва да започне преговорният процес по развода на Великобритания с Европейския съюз. Лондон влиза в преговорите със заявката, че ще търси сделка “като никоя друга в историята”, въпреки очакванията за трудни преговори и разклатеното правителство на Обединеното кралство.

Една година след разтърсилия целия европейски континент референдум във Великобритания министърът, отговарящ за Брекзит – Дейвид Дейвис и официалният представител на ЕС в преговорите Мишел Барние се срещат днес в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Срещата между двамата започна в 0900 GMT (12.00 ч. българско време), като Барние и Дейвис ще проведат съвместна пресконференция в 1630 GMT (19.30 ч. българско време).

По думите на Барние двете страни трябва да успеят да постигнат споразумение до октомври 2018 г., за да може европейските и британските парламенти да имат време да го ратифицират до Деня “Брекзит” през март 2019 г.

“Макар и да има дълъг път пред нас, нашата цел е ясна – дълбоко и специално партньорство между Великобритания и ЕС. Сделка като никоя друга в историята”, заяви в изявление Дейвис. И допълни, че няма търпение да започне разговорите с Брюксел.

В рамките на преговорите на карта е заложено не само бъдещето на Великобритания, но и западният политически ред, който ще бъде сериозно разтърсен, ако двете страни не успеят да постигнат разбирателство помежду си, посочва “Сега”.

Сега обаче обстановката на Острова е по-различна отпреди 12 месеца, когато настроенията за излизане от ЕС бяха много силни. Целият подход на премиера Тереза Мей беше поставен под въпрос по време на последните предсрочни парламентарни избори, които самата тя свика с надеждата, че ще увеличи минималното си парламентарно мнозинство. Вместо това тя загуби и него, което я принуди да търси парламентарна подкрепа в северноирландските партии в парламента.

В същото време Лондон изглежда вече е капитулирал по едно от исканията на Брюксел, а именно преговорите да започнат с фокус върху три основни пункта, преди да се започне с разговорите за ново търговско споразумение.

Това са въпросите със сумата, която Великобритания трябва да плати за излизането от общността по нейно желание (възлизаща на около 100 млрд. евро), правата на 3-те милиона европейски граждани, живеещи на Острова и на 1-ния милион британци в Европа, както и статуса на границата между Северна Ирландия и Ирландия.

На фона на започващите преговори мнозина се тревожат, че премиерът Тереза Мей няма реална стратегия за воденето им, разсейвана от вътрешнополитическите си проблеми и най-вече от натиска срещу нея да сключи колкото се може по-бързо сделка за политическа подкрепа с една от северноирландските партии.

Правителството на Мей по-рано обяви, че ще се придържа към стратегията за “твърд Брекзит” – напускане на европейския единен пазар и митнически съюз, за да може Лондон да оказва по-стриктен контрол на своите граници с цел ограничаване на миграцията от ЕС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар