Лондон с малък жест към някои граждани на ЕС след Брекзит – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в Брюксел предложението си за европейските гражданите в страната й, след като тя напусне общността, предаде бТВ. Гражданите, живели 5 години на Острова, ще получат статут на “уседналост”. Той ще им гарантира правото да останат в Обединеното кралство и да се ползват със задравни, образователни и други предимства след Брекзит.

Не е ясна обаче началната дата на 5-годишния срок. В замяна Лондон ще поиска същите права за своите граждани в ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел се изказа предпазливо за предложението на британския премиер Тереза Мей за правата на гражданите на ЕС след Брекзит, съобщи по-късно Франс прес, цитирана от Фокус. Меркел заяви, че това е “добро начало, но е необходимо да се направи още”.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че “медицинските и финансовите права на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзит трябва да бъдат гарантирани”. 

Противоречията са във връзка с решението на Обединеното кралство, че юридическите проблеми се решават от британските съдебни власти, а не от Европейския съд в Люксембург.

Ролята на Европейския съд е да гарантира, че правото на ЕС се тълкува и прилага по еднакъв начин във всички страни-членки, като разрешава правни спорове между институции на ЕС и националните правителства. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар