Лотос – символ на духовна чистота

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лотосът е доказателство, че в природата всичко е възможно. Неговата съвършена красота се появява на от най-мътните блатисти води. Научете повече за символиката на лотоса и как да го използвате, за да внесете частица красота в живота си.

Лотос - символ на духовна чистота
Лотос – символ на духовна чистота © iStock

Лотосът е националното цвете на Индия и Виетнам, но се свързано с историята и на много страни в югоизточна Азия. Любoтното е, че символ, изобразяващ лотос, се среща в йероглифите в Древен Египет и в изображения в Древна Гърция.

В хиндуизма лотосът символизира утроба, от която се раждат всички богове. Любопитното е, че това цвете вирее само в мътни блатисти води. Като символиката тук е, че от грозното и разрушителното всъщност може да се роди нещо красиво и добро.

Тъй като лотосът се появява с чисти листа от калните блатисти води, символизира също прераждане, чистота, неопетненост.

лотус мандала

Лотосът е и симол, който често виждаме под формата на мандала

 

 

Символика на различните цветове лотос:

Бял лотос – асоциира се с чистота, както и с преживявания на духовно ниво. Според фън шуй бялото се свързва с елемента метал, както и способността да преминаваш през препятствия. 

Розов лотос – свързва се с приканване на женската енергия.

Червен лотос – асоциира се с огън, страст и способността да се изразяваш.

 

лотус, розов лотус

 

3 начина да използвате положителната енергия на лотоса

Вижте как можете да използвате лотоса като символ, който да внесе усещане за чистота и трансценденталност в живота ви.

 

1. Рисувайте лотос

Ако обичате и умеете да рисувате, опитайте да нарисувате лотос. Може да е като част от релаксираща практика или целенасочено, за да го поставите в дома си. Може да нарисувате лотоса като пъпка, символизираща новия живот. Може да е по средата на разцъфването, като символ на развитие или промяна. Може да е напълно разтворен лотос, за подсилване на вътрешната енергия.

 

 

2. Декорирайте с картини с лотос

В случай, че не можете да рисувате, може да си принтирате снимка/ картина на лотос, да я рамкирате и да я поставите в дома си. Подходящи места са дневната, спалнята или кътчето ви за релакс. 

 

3. Релаксирайте в поза лотос

При поза Лотос сядате на пода с широко разтворени бедра и кръстосани крака. Стъпалата са поставени върху бедрата. Подходяща стойка за медитация и релаксация. Свързва ви със земята и позволява на цялото тяло да се отпусне.

лотус, асана лотус, поза лотус

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар