ЛОШО: България на тъмно! Заради Киро – национални мерки за пестене на ток, спира уличното осветление

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обсъдихме и подкрепихме моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени. Това са включително в късни часове да се изключва част уличното осветление, осветление на сгради, т.е., мерки, които в годините са правени от частния сектор за оптимизиране на оптимизиране и печалба. Но сега трябва да се внедрят и на национално ниво.

 

Това каза енергийният министър Росен Христов след среща на ресорните министри в Брюксел, където бяха обсъдени мерки за високите цени на газа и електроенергията.

 

 

 

„Всички други мерки, които биха дали резултат, за съжаление изискват някакви структурни инвестиционни мерки. Така че за момента това бихме подкрепили, тъй като едва ли ще даде ефект буквално в следващите месеци, търсят се мерки, които незабавно да дадат някакъв ефект“, разясни Христов.

 

 

 

Министърът съобщи, че към момента няма конкретика какви точно мерки ще бъдат предприети за въвеждане на таван на цените на газ и електроенергия.

 

 

„Днес на съвет по енергетика в Европейския съюз бяха обсъдени редица мерки, свързани основно със стабилизиране на пазарите на енергия и газ в Европа, както и готовността на всяка държава да посрещне отоплителния сезон.

 

 

 

Мерките, които бяха обсъдени, са по-скоро направления, тъй като няма конкретика откъм таван на цени. Бяха предприети като инициатива. И нашата страна ги поддържа с ясното становище, че преди тези мерки да станат задължителни, трябва да са подкрепени с анализи и калкулации, така че да се види дългосрочният и краткосрочният ефект върху всяка държава“, уточни той.

 

 

Росен Христов обясни, че без конкретни цифри страната ни не може да вземе позиция.

 

 

„Какво означава таван на цената на газа? Това е таван, който нито една европейско държава и институция няма да купува газ на по-високо цена или ако купува, ще има някакъв компенсаторен механизъм за потребителите. Какъв е таванът? Едно евро, 1000 евро?

 

 

Без тази конкретика ние не можем да вземем някаква позиция различна от тази, която е, че приемаме тази инициатива, понеже може да доведе до стабилизация на пазара, но не можем да кажем твърдо да. Когато видим конкретните цифри и конкретните доказателства, тогава ще вземе нашата конкретна позиция.

 

 

В момента просто подкрепяме инициативата. Отчитаме, че има спешност, защото пазарите излязоха от контрол, индустрията се задъхва с високите цени и с нестабилността, защото не могат да прогнозират каква ще е цената утре.

 

 

 

Има елементи на спешност, има елементи на правилна посока, която върви към спестяване и таван на цени, ликвидност на пазарите, просто трябва да видим какви ще са конкретните мерки с конкретните цифри, за да кажем да или не на финалния етап“, каза още той.

 

Лупа бг

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар