Лукашенко: Беларус е склонна да окаже допълнителна помощ на руските си братя

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че страната му е склонна да предостави допълнителна помощ на близкия си съюзник Русия във войната ѝ срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Русия не се нуждае от “никаква помощ” точно в този момент, но ако това се промени, Беларус е в постоянна готовност да окаже съдействие на руските си братя, подчерта Лукашенко по време на посещението си в Зимбабве – държава в Южна Африка, която също е близка на Русия, уточнява АП.Президентът не даде повече информация за вида помощ, която е готов да окаже.


Беларус позволи на Русия да използва част от територията ѝ при нахлуването в Украйна през февруари миналата година и се превърна в площадка за изстрелването на руски ракети срещу Украйна. Тя обаче не изпрати свои войски във войната.

Двете държави проведоха съвместни военни учения на територията на Беларус този месец. Украйна, от своя страна, е разположила свои части по границата с Беларус, които да предотвратят потенциална инвазия оттам.

Пентагонът твърди, че не се наблюдава движение на руски войски в Беларус, което да говори за предстояща атака.

Според анализатори ако малобройната и неопитна армия на Беларус се включи в конфликта, допълнителните войскови части може да помогнат на Москва да отреже някои ключови пътни артерии, но е малко вероятно те да подобрят значително позициите на Русия.

Лукашенко пристигна вчера в Зимбабве на посещение за укрепване на икономическите и политически връзки между двете страни, отбелязва АП.

Посещението има за цел да заздрави “силното сътрудничество между двете държави по отношение на политиката, икономиката, минното дело, селското стопанство и справяне с бедствени ситуации”, според външното министерство на Зимбабве.

Беларус е предоставила на Зимбабве селскостопански машини, като трактори, зърнокомбайни и камиони, по силата на сделка за десетки милиони долари, сключена след посещението в Минск на президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва през 2019 г.

Беларус и Зимбабве подписаха днес няколко споразумения в различни сфери – от селско стопанство до данъчно облагане и образование.

Лукашенко предложи също да продаде калиеви торове на Зимбабве и добави, че въпреки санкциите на Запада Беларус “е успяла да продаде големи количества калиеви торове. Има държави, готови да си сътрудничат с Беларус”, каза той.

Лукашенко е на посещение в Зимбабве, след като неотдавна руският външен министър Сергей Лавров бе на обиколка на Африканския континент. Миналата седмица Лавров посети Южна Африка, Есватини, Ангола и Еритрея, използвайки някои от историческите връзки на Москва с континента, за да събере подкрепа за Русия и да обвини Запада за войната в Украйна, припомня АП.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар