Лукашенко: Беларус ще влезе във война, ако Русия бъде нападната

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му ще влезе във война, ако ключовият ѝ съюзник Русия бъде нападната, като обеща да приеме „стотици хиляди“ руски войници в случай на конфликт.

Изказванията му идват в момент, когато напрежението между Москва и Запада по отношение на Украйна се покачва, като има опасения, че Русия се готви да нахлуе в бившата си съветска съседка.

В телевизионно обръщение към нацията Лукашенко за първи път заяви, че страната му ще започне война, ако Беларус бъде нападната.

„Ако има агресия срещу Беларус, тук ще има стотици хиляди руски войници, които заедно със стотици хиляди беларуси ще защитават тази земя“, каза той в реч, продължила три часа и половина. „Вторият случай, който би могъл да доведе до война, в която Беларус би взела участие, е, ако нашият съюзник Русия бъде директно нападнат“, каза той. „Ние ще се изправим, за да защитим нашата земя – нашата родина“, добави Лукашенко, визирайки Беларус.

Той обаче заяви, че „в тази война няма да има победители“ и „всички ще са на загуба“.

Русия е основният политически и финансов съюзник на Беларус. Москва застана на страната на Лукашенко след масовите протести срещу преизбирането му през 2020 г., които бяха жестоко потушени.

Западът обвини Русия, че е струпала 100 000 войници на границата с Украйна, и заплаши с безпрецедентни санкции, ако Москва нахлуе. Русия отрича всякакви планове за нахлуване, но поиска от Запада широкообхватни гаранции за сигурност.

През следващия месец Беларус и Русия ще проведат военни учения, които ще се фокусират върху сценарий, при който Беларус е принудена да устои на нападение от Запада.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар