Лукашенко: В случай на външна агресия Беларус ще се превърне в “единна военна сила с Русия”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в интервю за CNN, че в случай на външна агресия Минск ще отиде за още по-тясно сближаване с Москва. Откъс от разговора с телевизионния канал е публикуван на уебсайта на държавното издание “СБ.Беларусь сегодня”.

„Ако е необходимо, Беларус ще се превърне в единна за Беларус и Русия, военна сила за това, за да устои на вашата агресия. Ако изведнъж се решите на това или отделни съседни държави. Трябва ясно да разберете това”, каза Лукашенко.

Той подчерта, че това трябва да бъде „ясно разбрано“.

В същото време, добави президентът, на територията на републиката няма нито една чуждестранна база, освен духа на базите на Русия с гражданска употреба.

“Това е военна база от съветско време, която е построена за ранно откриване на изстрелването на ядрени ракети от ваша територия. И втората е комуникационна база, чрез която руските въоръжени сили комуникират с флота си в Атлантическия океан. Това са всички бази”, обясни той.

В тях служат около 30-40 души, заключи държавният глава.

През 1995 г. Беларус и Русия подписаха междуправителствени споразумения относно процедурата за използване на радиоцентъра “Барановичи” – система за предупреждение за ракетни атаки (разположена в Ганцевичи) и относно реда за използване и поддържане на радиостанция Вилейка (зонален комуникационен пункт на ВМФ на Русия ). И двете споразумения остават в сила за 25 години и могат да бъдат подновени с писмено съгласие на страните

Англосаксонско мислене

Лукашенко се изказа и за суверенитета на страната.

“И тук няма никакакви цени и не може да има. Суверенитетът и независимостта на която и да е държава не се купуват или продават. Нещо повече, това не е и при мен”, каза той.

Прочети още:   Талибаните обявиха край на войната в Афганистан

Президентът на републиката подчерта, че беларусите и руснаците са братски народи, движещи се по своя собствен път. А въпросът за загубата на независимост на Беларус или влизането й в състава на Русия изобщо не е в дневния ред на двустранните отношения.

“Вие имате англосаксонско мислене. Ние никога с президента Путин, нито на други нива не разговаряме така: вие ще ни платите или ще обещаем нещо. Ние сме братски народи, ние сме народи от един и същ корен – белоруси и руснаци. Ние сме абсолютно, нито външно, нито вътрешно, ние не се различаваме един от друг. Имаме обща политика, общи цели. И ние се движим към тях по същия начин”, каза той.

Според Лукашенко, никой не може да се намеси в изграждането на бъдещето на двата народа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар