Лукашенко: Малко се позаседях на поста, но не мога просто така да си отида

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза пред руски медии, че не може “просто така” да напусне поста си, както настоява опозицията.

Това съобщи главният редактор на радио “Говорит Москва” Роман Бабаян, който е бил в групата руски журналисти, взели днес интервю от Лукашенко, предаде ТАСС. “Няма да си отида просто така. Аз четвърт век изграждах Беларус. Освен това, ако си отида, ще колят моите привърженици!”, цитира журналистът в профила си в Телеграм думите на президента.

Според радиожурналиста Лукашенко обяснил появата си с автомат на един видеозапис така: “Появата ми с автомат означаваше само едно – никъде не съм избягал и съм готов да защищавам своята страна докрай”.

Пред пратениците на руските медии Лукашенко признава, че може би “се е позаседял” на президентския пост, но заявява , че само той може “да защити беларусите”. “Да, възможно е, аз малко се позаседях, може би ме показват не само от телевизора, но и от ютията и чайника. Но наистина сега само аз мога да защитя беларусите”, цитира думите на Лукашенко кореспондентът на телевизия “Русия-1” Евгений Рожков.

Александър Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г.

Рожков добавя, че според Лукашенко зад демонстрациите в Беларус стоят Съединените щати чрез свои центрове в Полша и Чехия. Той смята също, че протестите са движени от две нови поколения и формиралата се в страната малка класа на стремящи се към властта “буржоазчета”, използвайки презрително-разговорната руска дума “буржуйчик”.

Пред руските журналисти Лукашенко оправдал с “нагорещяване на емоциите” действията на правоохранителните органи срещу демонстранти, включително журналисти. Но по думите му милиционерите и спецчастите ОМОН са защитили и спасили страната от блицкриг, каза Рожков.

Според Бабаян Лукашенко не е изключил възможността в Беларус да се състоят предсрочни избори след подготвяната промяна в конституцията на страната.

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска от своя страна заяви, че нови избори в Беларус трябва да се състоят преди, а не след приемането на нова конституция, предаде Ройтерс.

На поискан коментар на изказването на президента Александър Лукашенко, че след промените в конституцията може да се състоят нови избори, Тихановска каза, че трябва да стане обратното.

“Разбираме, че трябва да се напише нова конституция, но само след нови избори, не сега”, каза тя на съвместна пресконференция с норвежката премиерка Ерна Сулберг в резиденцията на норвежкия посланик във Вилнюс.

Всякакви бъдещи международни договори, които сключи беларуският президент Александър Лукашенко, няма да бъдат спазвани от едно демократично избрано правителство на Беларус, заяви Тихановска.

“Държавите и други организации не могат и не трябва да очакват, че беларусите и тяхното честно и демократично избрано правителство ще спазват договорите, които са сключени против волята им от един нелегитимен режим. Лукашенко няма никаква легитимност като президент на нашата страна. Той вече не представлява Беларус”, каза тя във видеообръщение от Вилнюс към комисия на Съвета на Европа.

Вчера литовският външен министър Линас Линкевичус изрази безпокойство, че Лукашенко ще предаде независимостта на страната си с подписване на споразумение за по-тясно сътрудничество с Русия.

Тихановска призова за санкции и международен натиск върху Лукашенко и други държавни представители, които са замесени в репресиите на антиправителствените протести в Беларус, предаде ДПА.

“Моята страна, моята нация, моят народ сега се нуждаят от помощ. Нуждаем се от международен натиск над този режим, над този човек, който отчаяно се е вкопчил във властта. Нуждаем се от санкции срещу хората, които издават и изпълняват престъпни заповеди, които нарушават международните норми и човешките права”, каза Тихановска във видеообръщението си.

“Опозиционни лидери са задържани под измислени обвинения, тормозени, заплашвани или изгонвани от страната. Стотици хора са хвърлени в затвора, изнасилвани и пребивани. Това не трябва да е нормата в Европа”, заяви 37-годишната Тихановска.

Тихановска заяви, че президентските избори на 9 август, в които тя по официални данни бе втора с около 10 процента от гласовете, са били фалшифицирани, за да може Лукашенко да остане на власт, и призова за незабавното освобождаване на всички политически затворници.

Европейският съюз заяви, че тези избори не са били нито свободни, нито честни и осъди полицейското насилие над антиправителствените протестиращи.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Хендрик Дамс призова властите на Беларус да освободят всички протестиращи и да започнат да спазват човешките права, предаде ТАСС.

“В момента Беларус преживява тежка криза в областта на човешките права. Призовавам да се прекрати задържането на демонстранти. Беларуското общество премина точката, от която няма връщане назад, и не се бои да защитава правата си”, каза той на заседание на комисията на ПАСЕ по политическите въпроси и демокрацията.

“При отсъствие на промени положението може да прерасне в революция. Революциите обаче костват много и не постигат непременно желаните резултати. Трябва да се следва пътят на еволюцията, за да може всички членове на обществото да действат за поддържането на демокрацията. Съветът на Европа е готов да помогне на Беларус да намери изход от тази ситуация и с тази цел поддържа контакти с всички в беларуското общество”, заяви Дамс.

Съветът на Европа е обезпокоен от положението с човешките права в Беларус, заяви генералният секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич.

Тя определи като особено тревожни съобщенията за гонения на членове на Координационния съвет на беларуската опозиция и “възобновилите се арести на представители на гражданското общество и обикновени демонстранти”.

“Сплашването на граждани от представители на правителството или други сили е напълно недопустимо и трябва да се прекрати. Продължаването на тази незаконна практика създава риск да влоши и без това сложната ситуация, което може да има непредсказуеми последици. Има опасност Беларус да се превърне в държава на беззаконие и политическо преследване. Призоваваме държавното ръководство на Беларус да сложи край на тези репресивни мерки. Няма друг път освен започване на честен и открит диалог с гражданското общество за подготвяне и провеждане без отлагане на необходимите реформи”, заяви Пейчинович-Бурич.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар