„Лукойл“ с предупреждение: Очаква ни нов скок на цените на горивата

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Лукойл“ с предупреждение

Очаква ни нов скок на цените на горивата. За това предупреждават експерти, след като парламентът прие на първо четене забрана за внос и преработка на руски петрол.В четвъртък Народното събрание гласува забрана за внос на руски петрол и даде срок от 30 дни на „Лукойл Нефтохим Бургас“ да намери друг източник на суровината. Прекратяването на дерогацията за руския петрол ще доведе до покачване на цените на горивата за крайните потребители, предупредиха експерти.


Скок на цените може да се очаква, признава и властта, обобщи „България он ер“.

„В краткосрочен план всичко може да стане, в дългосрочен план цената ще бъде такава, какъвто е пазарът. Видяхме, че държавата не успя да наложи по-ниска цена заради това, че внасяме по-евтин петрол. Напротив, цената беше такава като в другите страни“, каза депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

За увеличение на цените на колонките за гориво предупредиха и от „Лукойл“, които излязоха с официална позиция: „Обсъжданото в Народното събрание решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ и създава рискове на пазара на горива в страната“.

От компанията напомнят, че при въвеждането на дерогацията за България, Европейската комисия е съобразила ограничената възможност страната ни да намери друг вносител на суровината. Бившият военен министър Красимир Каракачанов е категоричен, че потърпевши от забраната ще бъдат потребителите.

„Плащаме най-скъпото гориво, горивото само за месец и половина скочи с 20%“, коментира той, като попита чии интереси защитават депутатите с това решение.

А оказва се страната ни е плащала компенсация на „Лукойл“, която е доста по-висока от внесените данъци от компанията.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар