“Лукойл” уличи кабинета “Денков” в лъжа – няма намерение да плаща никакви 500 млн. лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Лукойл Нефтохим Бургас“ обяви, че плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на държавата, се казва в съобщение на петролната компания, изпратено до медиите.

Така на практика компанията опровергава твърденията на кабинета “Денков”, че предстои да платят 500 млн. лв. данъци. Припомняме, че вчера сутринта се проведе спешна среща между партиите в сглобката – ГЕРБ, ППДБ, ДПС, премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев по темата за отпадането на дерогацията за “Лукойл”. След срещата ГЕРБ и ДПС обявиха, че оттеглят на този етап искането си за отпадане на дерогацията, защото получили уверение, че компанията ще си плати 500 млн. данъци.

Нищо такова обаче не потвърждават от “Лукойл” в съобщението си до медиите:

„Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че Дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ и всички законно дължими плащания се извършват в срок“, се казва в съобщението.

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“, заяви ден по-рано Делян Пеевски от ДПС.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта депутатът.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар