Лула да Силва предложи Аржентина в БРИКС

Лула да Силва категоричен – Путин няма да бъде арестуван, ако иде в Бразилия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Владимир Путин може да присъства на срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро през следващата година, без да се страхува от арест, заяви бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, който пое ръководството на форума за 2024 година, предаде The Guardian.

По време на тазгодишната среща в Ню Делхи Лула, който противоречиво се опитваше да се позиционира като миротворец между Москва и Киев, заяви, че руският президент ще бъде добре дошъл на събитието през ноември 2024 г.„Това, което мога да ви заявя е, че ако аз съм президент на Бразилия и ако той дойде в Бразилия, няма причина да бъде арестуван“, заяви той пред индийската информационна група Firstpost.


Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления през март 2023 г., малко повече от година след нахлуването на Русия в Украйна. Като страна, подписала Римския статут, Бразилия е длъжна да сътрудничи на разследванията и дейностите на МНС, което според правни експерти включва и арестуването на лица, за които МНС е издал заповед. Миналия месец Путин пропусна срещата на върха на БРИКС в Южна Африка решение, което широко се приписва на факта, че тя е подписала същия устав.

Лула обаче посочи, че Путин ще бъде добре дошъл на срещата на върха в Бразилия, където според него посетителите ще намерят „атмосфера на мир“. Попитан относно факта, че Бразилия е подписала хартата на Международния наказателен съд, Лула отговори: „Той няма да бъде арестуван“.

Източник: Фокус


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар