Спешно намаляване на ДДС за хляба поиска президентът Румен Радев

Лъжат ни и за цената на хляба

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лъжат ни за цената на хляба и очакваното намаление го няма в магазинната мрежа, въпреки промяната на ДДС за насъщния от 0 на 20 на сто. Това, което писахме още на 4 юли, вече е потвърдено и от Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). От ИССИ са провели експресно проучване в периода 6-9 юли 2022 г. В 20 областни града, като са проверили движението на цените на 5 различни типа хляб.

Изследването показва това, че намалението е много по-ниско от това, в което се кълняха производители и търговци преди да бъде намалено ДДС. Средно цената на белия пълнозърнест хляб в 20-те града вече е с 6,4 на сто по-ниска. За другите видове от насъщния обаче разликата в цената е още по- незначителна, като в малките търговски обекти типовия хляб дори остава със същата стойност, каквато е бил и преди намаляване на ДДС.

Проучването показва, че малките магазини към момента са направили по-малки намаления на цената на хляба в сравнение с големите вериги.

По-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които то достига до 20 на сто. Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива, показва проучването на ИССИ.

Част от производителите заявяват, че се очаква цената на насъщния да падне допълнително, но според други представители на бизнеса в Кърджали и Добрич, продажната стойност в населените им места е по-ниска от средната за страната и затова не възнамеряват да правят нови намаления, тъй като досега изкуствено са задържали цените.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите са категорични, че хлябът и тестените изделия тепърва още ще поевтиняват, особено след калкулиране и на по-ниската ставка от 0 на сто за брашното. Според тях липсата на намаление ще е индикатор за това кои представители на бизнеса са в сивата икономика, както и кои търговски обекти спекулират и задържат цените.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар