Лъжа е, че „Фалкон“-ът на властта е стар – вечен е, но искат да хвърлят 60 млн.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бодигард управлява Авиоотряд 28?! Ако има нещо вечно у нас това е „Фалкона”. Няма нужда да се сменя правителственият самолет. „Фалконът“ няма ограничения за полети. Той се експлоатира по състояние. Ако се поддържа той може да лети 100 и 200 години. Това каза авиационният експерт и бивш шеф на Отряд 28 Цвятко Луканов по БТВ.
Откакто „Фалкона“ е в отряда, ние не можахме да изградим хангар. Той си стои под дъжд и вятър-под открито небе. Този тип самолети се съхранява в хангар. Това е проблема на „Фалкона“. Той е нов, не е в състояние да се сменя. За по-малко от милион можеше да се построи хангар и да се поддържа както е предписал завода-производител. Преди години бе пребоядисан поради влияние на външните фактори. Откъде получихте информация, че е отказала навигационната система?
Питайте специалистите, а не пресцентъра на МС. Те са много велики специалисти. Никаква навигационна система не е отказала. Отказал е временно един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се похарчат един 50-60 млн. лева за нов самолет. Проблемът с колесника е електронен-заради влагата. При експлоатацията на „Фалкона“ има 9 проблема. Т. е един проблем на две години.
Точно този проблем-последният, ако командира не бе минал на втори кръг, никой нямаше да разбере за проблема на „Фалкон“-а. Цялата работа е да се натисне едно копче и случаят приключва. Значи сме скъпи за 1 млн. лева, а можем да дадем 50-60 млн. лв. Забелязахте ли, че като казаха, че ще купят нов самолет, обясниха, че ще строят и нов хангар. Този самолет не трябва да се сменя.
Какъв специалист е шефът на „Авиоотряд 28“?
Ако не знаете той е бодигард.
Целият шум е да се подготви общественото мнение за харчене на 50-60 млн. лева.
Бел. Ред. Тодор Коджейков е шеф на Отряд 28. Той бе лична охрана на Бойко Борисов по времето, когато бе кмет на столична община. След това Борисов го издигна до директор на НСО.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар