Лъки Лучано: Босът босовете, който помогна на САЩ да завземат родната му Сицилия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През 1929 година група мъже го отвличат, намушкват и захвърлят на брега полужив. Полицай го открива и му спасява живота, откарвайки го в болница. Така, макар и белязан от ножовете за цял живот, Салваторе Лукания получава прякора Лъки Лучано – момчето с късмет, което от дребен престъпник, който изнудвал съучениците си, се превръща в основателя на фамилията Дженовезе.

Embed from Getty ImagesУмира преди 60 години като capo di tutti capi или босът на босовете в модерната американо-италианска мафия, бащата на организираната престъпност в САЩ и колкото и парадоксално да звучи – един от най-важните информатори на американските власти, който помогна на САЩ да завземат родната му Сицилия.


От търговец на алкохол до боса на мафията

Емигрирал със семейството си в Ню Йорк, Лъки Лучано си създава име в мафиотските среди, търгувайки с алкохол по време на Сухия режим. След това започва работа за влиятелния Джузепе Масерия и постепенно се превръща в един от най-доверените му хора. Да, но Лъки Лучано имал много по-различно виждане за управлението на петте семейства в Ню Йорк. И за да осъществи тези свои цели, на помощ му идва разразилата се Кастелмарска война между босовете Масерия и Марасано, в която Лъки Лучано увеличава значително своята власт и основава фамилията Дженовезе.

През 1931 година той прави тайна сделка с Марасано да елиминира неговия най-голям враг и в замяна на това да получи всичко, принадлежало на Масерия, както и да стане вторият по важност в управлението на американо-италианската мафия.

Така по време на обяд и игра на карти в ресторант в Бруклин Лъки Лучано се извинява и отива до тоалетната, а през това време негови хора нахлуват в ресторанта и убиват Масерия. 

Няколко месеца по-късно Лъки Лучано е поръчан от Масарано и решава да действа преди него. Изпраща свои хора в офиса му, които се погрижили да изпълнят безпогрешно задачата. Така Лъки Лучано се превръща в боса на босовете, поемайки управлението на цялата мафия в Ню Йорк, а с реформите, които прави в нея – баща на модерната организирана американска престъпност.

Властта му е толкова голяма, че той достига върха в подземния свят, ръководи нелегални бизнеси с лихварство, наркотици, алкохол, рекет, хазарт, достига до политиката и дейността на профсъюзите. За да контролира действията на всички организации, мира и връзките между тях, Лъки Лучано създава т.нар. „Комисия“ или „Криминален синдикат“, който също управлява сам.

Embed from Getty Images

И всичко за него се подрежда по най-добрия начин, докато на власт не идва Томас Дюи, който се заема сериозно с организираната престъпност.

Мафиот, затворник и информатор, потънал в охолство

Лъки Лучано поддържал висок стандарт на живот, имал личен шофьор, хранел се в най-луксозните ресторанти и отсядал в най-скъпите хотели. Обсипвал с бижута и маркови дрехи десетки жени. Самият той се обличал с костюми, лично шити за него. Бил приятел с Франк Синатра.

Embed from Getty Images

Това охолство привлякло вниманието на Томас Дюи, който започнал да го разследва, но не открил нищо, освен доказателства за склоняване към проституция. Съмнителни били и доходите му – декларирал малко над 20 хиляди проходи, а реално притежавал над 10 милиона. В хода на разследването били задържани няколко жени – употребявани и измъчвани от мафията, които склонили да дадат показания. Така на 3 април 1936 година Лъки Лучано бил арестуван за склоняване към проституция и получил наказание от 30 до 50 години затвор, заедно с още няколко свои сподвижници. 

Embed from Getty Images

Това обаче не бил затвор като за обикновените – Лучано имал собствен готвач, никой не смеел да го докосне. Целия бизнес на мафията той управлявал от килията, назначавайки нов бос на фамилията Дженовезе. Той също така използвал влиянието си, за да построи параклис в затвора.

Подава жалби до 1938 година, но съдът отказва да преразгледа делото му и заместникът му Костело официално заема мястото му. 

Историята с 50-годишната присъда обаче не свършва дотук, защото се оказва, че Лъки Лучано е по-ценен, отколкото изглежда, и то не за кого да е, а за самия Пентагон. По време на Втората световна война американското правителство осъзнава, че е застрашено от германски и италиански агенти, които навлизат в САЩ през нюйоркския бряг, и че италиано-американските докери може тайно да подкрепят Бенито Мусолини.

И тъй като мафията контролира брега, американските военни предлагат сделка на Лучано – разузнавателна информация срещу смекчаване на присъдата, която той приема.

Сътрудничеството между мафиотския бос и властите върви добре – по време на подготовката за съюзническата инвазия в Сицилия през 1943 г. Лучано твърди, че е предоставил на американската армия контакти със сицилианската мафия. Това сътрудничество между флота и мафията е известно като операция „Underworld“.

И макар да е широко дискутирана, помощта на Лъки Лучано е факт и прокурор Дюи заменя присъдата му с депортация в Сицилия, където Лучано продължава с мафиотската си дейност и опитва да овладее и тази в Куба.

Според някои исторически източници дори в родната му Сицилия работата му като информатор на военните на САЩ не приключва и той помогнал за операцията „Хъски“, в която американците нападат острова.

За любовта и „внезапната“ смърт

Лъки Лучано, след всичките жени в живота му, накрая започнал връзка с балерина, която била с 20 години по-млада от него. Срещнали се в нощен клуб в Италия.

Embed from Getty Images

Двамата се установили в Неапол. За съжаление през 1952 година балерината умира от рак на гърдата, а Лучано остава без кръвни наследници.

Неговата смърт настъпва внезапно – на 26 януари 1962 година го покосява инфаркт на неаполското летище точно преди да го арестуват за трафик на наркотици. Някои източници твърдят обаче, че смъртта му не е случайна и може да е бил отровен. 


Снимка: Getty Images

Близките му транспортират тялото обратно в Ню Йорк, където го погребват, а на траурната церемония имало повече от 2000 души.


Снимка: Getty Images

Една от най-известните фрази на Лучано е, че Дюи го е превърнал в гангстер пред света, затова и се е отказал да има деца.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар