Събев Еконт

Лъсна нова далавера за 1,7 млрд. лв. на кабинета „Петков“! В основата е Събев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова далавера, този път транспортна, подготвя кабинетът „Петков“, алармираха експерти от железопътния транспорт. Подобно на добрите намерения, които водят към ада, закупуването на модерни електрически локомотиви и бързи влакове е добре опаковано в лустросания пакет на изгодна сделка, която трябва да осигури модерни пътуване с българските железници, пише „Труд„.

Реалността обаче е друга и предвидените за целта 1,7 млрд. лв. ще послужат за закупуване на нови паметници на глупостта, категорични са специалистите

Идеята, лансирана от транспортния министър Николай Събев, с която той побърза да се похвали и във Фейсбук, е да се закупят 7 двуетажни и 35 едноетажни бързи влака, 20 пуш-пул влакови състава, 18 маневрени локомотиви и 108 комплекта ETCS бордово оборудване. За целта са предвидени 1 милиард лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и още 700 млн. лв. национално съфинансиране, показват проектните фишове за провеждане на пазарни консултации със световни производители. Част от влаковете ще развиват скорост до 200 километра в час, а други по-скромните 160 километра в час.

Международните фирми, които искат да участват в поръчката трябва да внесат предложенията си за доставките до 16 юни, а до края на март 2023 г. да са избрани и изпълнителите на поръчките. Първите влакове според разчетите на транспортното министерство се очаква да пристигнат у нас през лятото на 2024 година, а до края на 2026 година да бъдат доставени всички машини.

Всичко това звучи повече от чудесно, но дяволът е във детайлите, коментираха през “Труд” различни експерти, които обаче пожелаха да останат анонимни, притеснявайки се за бъдещата си кариера в железопътния бранш.

На първо място към момента наистина има железопътни отсечки, по които може да се вдигнат заложените максимални скорости в проектите – до 160 километра в час. Те обаче са кратки, като единственото изключение е жп линията от Пловдив до Свиленград. А за скорост от 200 км дори все още нямаме такива. В същото време по близо 70 на сто от жп линиите са наложени ограничения да се вдига над 70 километра в час и дори при добро желание и отпуснати средства, каквито към момента няма за модернизация, картината ще е същата и към 2032 г.

Тоест близо 6 години, след като сме “изхарчили” 1,7 млрд. лв. за доставка на неизползваеми електрически локомотиви и състави. И сега използвани състави масово имат възможност да вдигат 130 километра в час, а част от новите електрическите мотриси и 140 км/час, но това не се случва заради състоянието на релсите, категорични са специалистите.

И докато в Европа и света компании се надпреварват да поставят рекорди по скорост на придвижване и експлоатация на най-екологичния транспорт – железопътния, у нас през последните двайсетина години средната скорост на влаковете на БДЖ е намаляла с около 20 километра в час и е достигнала срамните 47 км/час.

В средите на експертите, макар да звучи като шега, често се разказват съвсем реални куриози – от сорта, че по част от отсечките парните локомотиви преди десетилетия са превозвали композициите по-бързо от съвременните си събратя десетилетия по-късно.

Нерешени проблеми

Липсват и машинисти

Над 30% от работещите са пенсионери

Близо една трета от машинистите в БДЖ са пенсионери, а нови кандидати липсват заради ниското заплащане.

Сред другите причини звучащата на пръв поглед добре идея да пътуваме в модерни влакове задвижвани от модерни локомотиви е липсата на машинисти, които да ги карат. Проблемът с липсата на кадри и ниското заплащане на хората, които освен машинисти почти ежедневно се налага да бъдат и механици, е ниското заплащане. Основната заплата на машинист в родното БДЖ към момента е малко над 1250 лева, като към сумата се прибавя 11 стотинки на всеки изминат жп километър.

В същото време частните превозвачи плащат за същата работа поне три пъти повече. При това в частните компании, за разлика то БДЖ, на всеки три месеца се получава и по една заплата допълнително като бонус. Тоест условията са несравними.

Това е и причината близо една трета от машинистите, които работят в БДЖ, вече да са пенсионери. А според европейските правила пенсионери нямат право да заемат длъжности, които имат пряко отношение към безопасността на движение.

ДПС пита Петков за контракта

Подписват за Волуяк-Драгоман без зелена светлина от ЕС

Премиерът си изпусна нервите

Защо Министерски съвет не е изчакал одобрението на договора за за жп линия в участъка Волуяк-Драгоман, след като проектът се финансира с европейски пари и това е процедурата, попитаха от ДПС премиерът Кирил Петков.

Депутати от ДПС попитаха премиера Кирил Петков защо е подписан договор за жп линия в участъка Волуяк-Драгоман без контрактът да е одобрен преди това от ЕК, транспортното министерство и БДЖ, каквито са изискванията по процедурата. Проектът трябва да се осъществи с 166,2 млн. лв. по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

“Има процедура, вие за някъде бързате да платите 166 милиона лева, за да заобиколите ЕК. Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман тепърва ще видим”, обърна се Анастасов към премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Министър-председателят си изпусна нервите и вместо по същество на въпроса, отговори с нападки към ДПС и депутатите ѝ.

Анастасов заяви в отговор, че Петков не е много наясно със законите и как работи ЕК, вместо това прави внушения и хвърля кал по ДПС. Когато вие хвърляте кал по Пеевски, вие правите това, което твърдите, че правят другите, добави Анастасов.

blitz.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар