Лъчо Мозъка с нова мръсотия: Джипито на Бойко направи 7 пъти по-скъпи лекарствата за частните болници

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът на ГЕРБ и личен лекар на Бойко Борисов – Лъчезар Иванов – Лъчо Мозъка, е в основата на нова мръсотия: Джипито на премиара направи 7 пъти по-скъпи лекарствата за частните болници? Хунтата краде и в кризата.

Това се случва, защото през 2016 г. бяха освободени частните болници да правят търгове за лекарства по предложение на Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Скандалът оповести преди минути и лидерът на социалистите Корнелия Нинова в декларация от трибуната в Народното събрание.

Нинова обвини управляващите в лобизъм и корупция и риторично попита мнозинството дали ще продължи да краде и „в тази криза, която е заляла света, Европа и България“.

„Всички търсят икономически растеж и социални услуги, за да си спасят, а вие дори и в този момент нямате свян“, скочи тя.

Повод за острата й критика станаха поправки в Закона за обществените поръчки, от чийто обхват обаче не влиза задължението на частните болници да провеждат търгове за лекарства.

Тя припомни, че през януари стана ясно, че НЗОК плаща 7 пъти по-висока цена на частните болници спрямо държавните и общинските за едно и също лекарство.

„Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ приеха поправки в Закона за обществените поръчки“, започна декларацията си Корнелия Нинова.

„Да припомня малко хронология по случая, за който днес правим декларация. В началото на годината през януари вече бившият управител на НЗОК д-р Дечев изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси.

По-конкретно той тогава каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частна болница 7 пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител, спрямо това, което се плаща на държавните и общинските болници“, каза още Нинова.

По думите й това е така, защото частните болници са освободени от задължението да правят търгове за лекарства.

Корнелия Нинова припомни, че това се е случило през 2016 г. по искане на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок, Патриотичен фронт, АБВ и ДПС.

„През 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да провеждат търгове за лекарства по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и така се стигна до положението да разберем в началото на тази година, че тази промяна е довела до тази гигантска несправедливост с общите ни пари“, отсече Нинова.

Тя обърна внимание, че тогава министър Кирил Ананиев е поел ангажимента да се внесе поправка в закона, която да изравни статута на държавните и частните болници.

Соцлидерката допълни, че ЕК започна процедура срещу България за нарушаване на Договора за функционирането на ЕС и е предупредила правителството, че трябва да се изравнят държаните и частните болници.

„Разбираме, че ЕК е предупредила правителството на Борисов през януари 2019 и сега през ноември 2020 за тази процедура и че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят“.

И какво от това? Министерски съвет тази седмица приема тази поправка и някъде по пътя между МС и тази зала на Народното събрание поправката за частните болници изчезва от закона, а вие вчера гласувахте този закон като дадохте възможност да се плаща в пъти повече на частните болници“, обвини тя управляващите.

Според нея те имат конституционен проблем, защото в основния закон пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени.

„Имате и европейки проблем, защото ако не изпълните препоръките на ЕК, ще продължи наказателната процедура, а тя завършва с финансови санкции и ги плащаме всички български данъкоплатци“, каза Нинова.

„През закона 7 пъти по-скъпо лекарство. Кой направи това? Кой ще носи отговорност, че в последния момент изтрихте този текст от закона? И в криза ли няма да спрете? И в криза ли ще продължите да крадете? Изходът не е да се вдигат данъци, а да се ограничи това да изтичат пари? Под чий натиск гласувахте поправката в закона за обществените поръчки?“, попита Нинова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар