Людмила Петкова на “Green Transition Forum 4.0: ПВУ може да декарбонизира икономиката ни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Реформите и инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, имат потенциала да допринесат за декарбонизация на икономиката чрез засилено производство и съхранение на електроенергия от възобновяеми източници, повишаване на енергийната ефективност, изграждане на устойчива пътна и железопътна инфраструктура за транспорт с нулеви емисии, както и развитие на устойчиво селско стопанство и управление на водните ресурси. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на участието си в най-успешния форум за зелена трансформация – “Green Transition Forum 4.0Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”, организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна днес в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на събитието над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Форумът, посветен на европейската Зелена сделка и зелената трансформация, беше открит от президента Румен Радев.

Вицепремиерът Петкова се включи в панела Мобилизиране на капитал за зелени политики, модериран от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ (2019 – 2023). 

Людмила Петкова каза, че Планът за възстановяване и устойчивост на България е един от най-зелените в Европа и добави, че мерките в подкрепа на целите в областта на климата представляват повече от 60 процента от общия размер на отпуснатите по него средства.

Служебното правителство е ангажирано и обръща все по-голямо внимание на ефекта от климатичните промени и разходите за адресирането им на национално ниво, каза министър Петкова, цитирана от БТА.

Петкова отбеляза, че в областта на зеления преход България е сред държавите, изправени пред редица предизвикателства при наличие на електропроизводство, базирано на въглища, което предоставя базова енергия, разчитаща на местен ресурс. Въпреки това усилията са насочени към нови възможности, предоставени от наличните за зеления преход финансови средства, които следва да бъдат инвестирани разумно и навременно, каза тя.

Министърът отбеляза необходимостта от засилване на работата за идентифициране на конкретните инвестиционни нужди и изграждането на експертиза за разработване на зелени проекти. За финансирането и постигането на целите на зеления преход са необходими силна подкрепа от институциите и административен капацитет, разполагаем капитал, изразяващ се в подходящи финансови инструменти за пазара, инвестиции и знание, информирано съдържание за всички заинтересовани страни в процеса с цел по-дълбоко осъзнаване на нуждите от зеления преход, каза Петкова.

Като отбеляза предстоящото представяне на приоритетите на новата Европейска комисия, включително и за изпълнението на политиките по зелената сделка, министър Петкова посочи, че по отношение на климатичния преход трябва да бъдат потърсени нови перспективи и синергия между защитата на околната среда, ускореното икономическо развитие, енергийната сигурност и социалната справедливост. Тя добави, че развитието на зелените технологии ще бъде от решаващо значение за конкурентното предимство на Европа и ще гарантира устойчив икономически растеж и развитие.

Зелената програма на ЕС трябва да бъде основен приоритет, с възможност за по-широка перспектива, насочена към конкурентоспособност, икономически растеж и стратегическа автономност, каза министър Петкова.

Людмила Петкова отбеляза още, че отделните страни членки имат различни стартови позиции и добави, че за някои държави постигането на амбициозните климатични цели отнема много повече време и ресурси, отколкото за други. Тя отбеляза необходимостта да бъдат отчитани съществуващите различия и възможности, административният капацитет и нуждите на отделните сфери на бизнеса от подкрепата както на национално, така и на европейско ниво. Така, по думите й, ще се гарантира, че преходът към климатична неутралност е социално устойчив, насърчавайки икономическото развитие във всички региони.

Министър Петкова каза, че за страните от Централна и Източна Европа, и по-специално за България, става все по-отчетлива необходимостта от навременни и целенасочени инвестиции. Постигането на баланса между гъвкави решения, базирани на технологичния напредък и стратегическите дългосрочни цели на Съюза, се очертава като ключова стъпка в прехода към нисковъглеродна, устойчива и конкурентна европейска икономика, каза вицепремиерът Петкова.

Дискусиите от първия ден от Green Transition Forum 4.0 са с фокус върху зеленото финансиране, земеделието, транспорта, климата, декарбонизацията и ESG. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)” е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers” Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация “Природен газ”, REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар