МААЕ с първа оценка на Запорожката АЕЦ: Виждаме безкористна работа (видео)

МААЕ с първа оценка на Запорожката АЕЦ: Виждаме безкористна работа (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За екипа на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше трудно да стигне до Запорожката АЕЦ, но при пристигането си в централата той успя да извърши първоначална оценка и да види професионалната работа на персонала. Това съобщи в четвъртък привечер генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, предаде ТАСС.

“Да, не беше лесно. Но е важно, че пристигнахме. За мен работата започва сега. Направихме първоначална оценка. Виждаме безкористната работата на персонала и ръководството на централата. Въпреки трудната ситуация и обстоятелства, те са големи професионалисти в работата си”, каза той пред репортери.МААЕ за няколко часа видя ключовите неща, които я интересуваха.

“Успяхме, през тези няколко часа, да съберем много информация. Видях основните неща, които трябваше да видя”, каза Гроси пред руските журналисти, цитиран от Франс прес.

По думите на Гроси физическата цялост на централата е била нарушена.

“Очевидно е, че физическата цялост на централата е била нарушавана на няколко пъти”, заяви той, цитиран от АФП.

Гроси отбеляза още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. “Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа”, каза още Гроси, предаде Франс прес.

“МААЕ е сега тук, в този обект, и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук. Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти”, каза той.

Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място. “Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима”, заяви още той, предаде Ройтерс.

Също така шефът на Агенцията не изключи екипът му да комуникира с жителите на Енергодар.

Мисията на МААЕ, ръководена от Рафаел Гроси, успя да замине в четвъртък от територията, контролирана от Украйна, за да инспектира Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Девет бели високопроходими автомобила на МААЕ преминаха през контролно-пропускателните пунктове, служителите на агенцията започнаха да инспектират станцията.

По-рано военно-цивилната администрация на Енергодар съобщи, че сутринта е имало масиран артилерийски обстрел на жилищни райони на града и територията, прилежаща към атомната електроцентрала. По-късно Балицки каза, че трима души са загинали и петима, включително дете, са били ранени, добавя ТАСС.

На видеа в Telegram се вижда как служителите от АЕЦ-а показват на Гроси снаряд, за който се твърди, че е украински.

Гроси внимателно записва показанията на служителите относно обстрелите, разказва кореспондентът на “Известия” Емил Тимашев.

Мисията, която трябва да оцени физическите щети, нанесени по атомната централа, да определи работоспособността на системите за безопасност и сигурност на съоръжението, пристигна в Енергодар в четвъртък следобед. Специалистите ще трябва да оценят и условията на работа на персонала и да предприемат спешни мерки за осигуряване безопасността на атомните централи, допълва ТАСС.

Малко по-късно медията съобщи и че Запорожката АЕЦ е превключила на авариен режим – в резултат на спад на мощността е изключен пети енергоблок. Шести работи в нормален режим, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на Енергодар Александър Волга в ефира на телевизионния канал РБК.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар