Стоян Мавродиев

Мавродиев не коментира репликите за Шиши, Бойко и Доган, но плаши медиите със съд

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бившият шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев, станал „герой“ в пуснат от БОЕЦ скандален запис заплаши организациите и медиите, които го разпространят със съд. Определи записа с разговора между него и бизнесмена Димитър Ламбовски като фалшификат за рекет. В същото време в писмото си до всички медии Мавродиев не обелва и дума за репликите по адрес на Шиши, Бойко и Доган.

„С Бойко и Шиши съм в прекрасни отношения. Не им се дава власт. Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Шиши каза, с него сме си говорили сутринта: „Няма да ги пускаме никъде, никакви предсрочни избори. Мандата докрая”. С Шиши знаеш, че съм близък“, се чува ясно на записа. Определя се Шиши като “алчен”. /записът чуйте ТУК/

Обясненията на Мавродиев много приличат на тези, които даде премиера Бойко Борисов за огласените записи с неговия глас. Тогава той обясни, че репликите му са сглобен и в Европа показали как се правят такива компромати. След това, обаче версиите драстично се промениха.

 

Ето какво пише Мавродиев:

Стоян Мавродиев: Димитър Ламбовски е разследван в Гърция по дело за рекет

Разпространеният така наречен “запис” от „БОЕЦ“, имащ претенции за автентичност, всъщност е един доста стар компромат, представляващ сглобка–фалшификат-долнопробен фейк, циркулиращ в пространството от няколко години, сглобен от лицето Димитър Ламбовски с цел изнудване и рекет и не отразяващ реално съществуващ с подобно “съдържание” или “детайли” конкретен разговор с него. Този “запис”, доколкото ми е известно и от публични изявления по медиите на водещи политици, е предлаган на поне няколко политически централи и медии през годините, които явно са се отказали да “купуват” подобен долнопробен фейк “продукт”, заради явната му несъстоятелност и фалшивост. Очевидно, че вече с предизборна цел най-накрая се е намерил купувач за тази сглобка-фейк в средите на драпащи и отчаяни за власт организации и свързани с тях политици.

През месец Август 2020 г. със същия този компромат-сглобка-фейк, лицето Ламбовски се опита да ме изнудва и рекетира за получаване на суми в особено големи размери в замяна на това да не “давал” или” пускал” този фейк по жълти медии и заплашващ ме, че ще го използва в противен случай в сговор с определени и поименно цитирани от него политици и собственици на медийни групи. След отказа ми да приема да бъда изнудван и рекетиран с тази сглобка-фейк, с моите адвокати заведох наказателни дела едновремено в Гърция, където е извършено деянието, както и в България.

 

В двете държави продължават разследванията и разпитите, и събиране на доказателства във връзка с образуваните досъдебни наказателни производства. Събрани са множество и убедителни доказателства за заплахите на Ламбовски, че ще съсипе, както мен, така и репутацията на посочените политици. Тези доказателства ще станат известни в детайли и публично в хода на съдебния наказателен процес.

Повтарям отново, че няма абсолютно никаква истина в твърденията, че притежавам къща в Гърция или съм купувал за някого, свързан с политическа партия или по какъвто и да е начин с политиката в България. Това са пълни лъжи и манипулации! В случай, че бих искал да купувам подобен имот, не е било нужно по никаква причина да крия подобна сделка, още повече, след като имам, декларирал съм и мога да докажа много високи доходи през годините с платени за тях данъци. Освен това такава покупка лесно може да бъде проверена в имотните регистри в Гърция и от нея би се видяло, че това е абсолютна лъжа.

Разчитам и вярвам, че разследващите органи в двете държави ще си свършат безпристрастно и професионално работата, а Димитър Ламбовски ще понесе съответната тежка наказателна отговорност със всички последствия за осъщественото от него сериозно престъпление-изнудване, и рекет в особенно големи размери. Разпространението на “запис”, който в своята същност е компромат и манипулирана сглобка-фалшификат, точно два дни преди изборите, преследва само политически цели! Безсилието на сценаристите на този пасквил е толкова голямо, че дори и за миг да приемем, че сглобката беше цялостен и автентичен запис, каквато не е, в нея никъде няма да намерите доказателства, които да кореспондират на гръмките заглавия на “БОЕЦ” и различните употребяващи този фейк поръчкови/жълти медии за “мафиотско-мутренски модел” или нещо, което да е в нарушение на задълженията ми към като Главен изпълнителен директор на ББР.

Като директор съм договорил кредит от Китайската банка за развитие в размер на 1.5 млрд. евро, които са влезли в България. Средствата са за финансиране на бизнеса и развитието на малки и средни предприятия. Контролът за изразходване на парите е на изключително високо ниво, както от страна на различните органи на управление и надзор в ББР, така и от страна на регулатора на българските банки БНБ и на Китайската банка за развитие. Всичко по всяка една сделка в ББР е напълно прозрачно, и е многократно проверявано от различни международни одитори, както и от надзорните органи на БНБ и други контролни органи.

Нарушения в банката няма, а напротив нейният международен кредитен рейтинг непрекъснато се повишава и е от най-високите в българската банкова система.
Също така по време на моя мандат като главен изпълнителен директор на ББР, тя постигна забележителни резултати, почти двойно увеличавайки активите си, както и в порядък на стотици проценти увеличи привлечените външни ресурси, постигайки обща акумулирана печалба на банката за за периода от над 120 милиона лева, след покриване на всички текущи разходи за издръжка за периода-средства, които са постъпили в държавния бюджет на Република България и подпомагат съответно социални и други общественно полезни дейности на държавата и в полза на българските граждани.
Очевидно е, че става въпрос за ялов опит два дена преди изборите да бъда употребен за предизборните напъни на лицемерни пишман политици и други свързани и гравитиращи около тях “борци” и “бойци”, стремящи се да спечелят на всяка цена доверието на хората чрез гръмки безогледни лъжи и манипулации.

Адвокатите ми ще заведат съответните граждански и наказателни дела за клевета срещу всички лица, организации, партии и медии, които използват публично този т.нар “запис” или биха решили да ползват тази сглобка-компромат-фейк за правене на политика и изборни манипулации, посредством тиражирането на тези абсолютни лъжи.

 

С уважение,
Стоян Мавродиев

 

Припомняме, че Стоян Мавродиев си тръгна от шефския пост в  ББР преди година, след като премиерът Бойко Борисов публично го уволни заради разразлия се тогава скандал, свързан с отпускането на  голям кредит от 75 млн. лв. за дружество, свързано с колекторската “С.Г. груп”.

 

Мавродиев, след като бе махнат от поста шеф на КФН, оглави ББР през 2017 г. като през това време отново се оказа център на обществено внимание. Под негово ръководство ББР отпусна кредити за стотици милиони лв. на фирми, свързвана с Румен Гайтански-Вълка.

 

Мавродиев стана особено популярен, след като се разбра, че месечната му заплата в ББР е 36 000 лв. месечно. Доход, отреждащ му позицията на най-скъпоплатен държавен служител.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар