Магистралите съществуват само ако носят добри новини за г-н Лъжа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов, за когото мрачни теми като чумата по свинете, незаконните сметища и пожарите край магистралите не съществуват, започна новата седмица с любимото си напоследък занимание – вози в „джипка“ избрани министри, наглежда строящи се шосета, прави първи копки, реже ленти, брои несметните постижения на правителството.

Всичко се филмира и се качва във „Фейсбук“.

В понеделник Борисов инспектира напредъка по магистрала „Европа“ (София-Калотина), навести разширение на производството на „Кока-кола“ в Костинброд и даде шанс на министъра на икономиката Емил Караниколов и на зам.-министъра на строителството Николай Нaнков да се похвалят с успехи в ресорите си.

Поредната демонстрация на самодоволство идва, след като предните дни премиерът напълно пренебрегна пожарищата и буквално се скри от скандалните разкрития, че площадки под магистрални мостове са превърнати в гробници за всякакви боклуци, които лесно могат да пламнат. Борисов не се намеси дори когато стана ясно, че никой не разчиства опасното сметище под виадукта край Дупница, което преди половин месец горя,  увреди тежко моста и блокира трафика по магистрала „Струма“.

В понеделник обаче премиерът надяна розовите очила, подкара джипа по бъдещата АМ „Европа“ и започна представлението: „Много ми е кеф така – първо минаваме по нивите, после минаваме на чакъл и след това на асфалт. Инвестирали сме и сме го дали на хората. Където правим пътища и се строи, идват инвеститорите. След няколко дни ще открием и най-голямата складова база на Балканите. По време на нашето управление износът на страната е рекордно голям – 28 милиарда лева за първото полугодие. Посланиците също смятат, че средата в България е прекрасна. Все повече компании инвестират в реалната икономика. Окуражавам собствениците на предприятията да дават по-големи заплати. Приоритет на правителството е ръстът на доходите и догодина ще увеличим заплатите с още 10%“, дръпна бодра реч Борисов.

Последва включване на зам.-министър Нанков от задната седалка. „Преди три месеца дадохме началото на реалното строителство на обекта. И само за три месеца вече имаме няколко дейности, изпълнени на 100% – например стабилизиране на земната основа. Над 70% от развалянето на старите канавки по протежение на платното са готови, над 40% от изкопните работи са готови. Насипът вече е над 15% извършен. Теменужките, които бяха в района на Алдомировското блато, са преместени. В момента се работи по четири големи съоръжения – подлези, надлези и два пътни възела, а на Сливница се изграждат три мостови съоръжения. Това е по-дългият, но по-лек участък от магистрала „Европа“. След 20-25 дни стартираме и по-трудния, който ще преминава през дефилето след Драгоман“, изрецитира на един дъх Нанков.

И другият пасажер – министър Емил Караниколов, отчете присъствие, отбелязвайки, че без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде, а „заради политиката на българското правителство инвестициите ни се увеличават и безработицата е на рекордно ниски нива“.

ГОЛЯМАТА УСТА

Откривайки нови мощности на „Кока-кола“ в Костинброд, премиерът обеща да осигури 1.78 млн. лева за изграждане на път до предприятието, като подчерта „Асфалтът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати“. „Фискалният резерв е пълен благодарение на мощната икономика“, каза още Бойко Борисов, създавайки оксиморон – за жалост „мощната“ българската икономика е най-слабата в целия ЕС.

ГБС ще оправи изгорелия мост при Дупница срещу 1.8 млн. лева

Пътната агенция съобщи, че е поверила на ГБС  „аварийното укрепване“ на подпаления мост на магистрала „Струма“ при Дупница. Ремонтът е възложен по експресна процедура – директно договаряне, тъй като трафикът в участъка е затруднен, а ГБС е избрана, защото тя е правила моста над р. Джерман, обясняват от АПИ. Виадуктът бе тежко увреден, след като на 13 август натрупани под него огромни количества отпадъци пламнаха. Оказа се, че контролните институции са проспали трупането на незаконни грамади от боклук под мост на магистрала. Сега безхаберието на държавните органи ще струва на данъкоплатците 1.8 млн. лева – на толкова е оценен ремонтът. Срокът за проектиране и аварийно укрепване на моста е четири месеца.

Междувременно стана ясно, че половин месец след пожара възпламенимите отпадъци си стоят под  виадукта, защото няма кой да ги премести. А в понеделник служители на „Феникс Ресурс“–Дупница излязоха в защита на своя работодател Кольо Илиев, който е единственият до момента обвинен за инцидента. Още преди да бъде арестуван, Илиев обясни, че пламъците са тръгнали не от неговото депо за вторични суровини, а от изхвърлени в близост чужди боклуци, за които бил подавал сигнали, но никой не реагирал.

Протестиращите настояват държавата да не затваря депото на отпадъци на „Феникс ресурс“. Те обясниха преди Би Ти Ви, че „фирмата е от регионална значимост, защото преработва над 500 тона месечно технологичен отпадък, който превръща във вторична суровина“, и че „това, че фирмата се оказа на място най-близо до нерегламентираното сметище, не я прави виновник и участник в пожара“. Според хората от „Феникс“ трасето на магистралата било неправилно проектирано и трябвало да заобиколи депото за боклуци.

Резултат с изображение за асфалт бойко

https://www.segabg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар