Магистрати излизат на мълчалив протест

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Магистратите и служителите от двете спецпрокуратури излизат на мълчалив протест пред сградите на Съдебните палати, става ясно от позицията им срещу гласуваните от правната комисия в НС промени, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити.

Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на спецмагистратурите да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт, пише в позицията на спецпрокурорите и служителите.

В нея те задават два въпроса – дали решението за закриване без аргументи не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт и не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?

Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет, пише в становището на спецпрокурорите и администрацията.

“Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване”, подчертават магистратите.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар