Магическите сили на метлата – любопитни поверия

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Метлата винаги е имала важна роля в почистването на дома и с това са свързани повечето поверия, за които ще ви разкажем.

Магическите сили на метлата - любопитни поверия
 © iStock

Естествените плетени метли се изработват от метличина. В миналото традицията е повелявала да е брана на Еньовден, за да има магически свойства. 

И до днес с метлата се свързват много поверия и суеверия. Смята се, че тя може да измита добрия късмет от дома и ако се използва неправилно, да донесе лош късмет на стопаните.

 

Купуване на метла

Според поверията, не бива да се пазарите, когато купувате метла. Каквато цена ви кажат, трябва да я платите, без да се опитвате да я намалите, или да се ядосвате, че е скъпа. 

Трябва да я закупите от мъж във вторник, сряда или четвъртък и по пътя към дома не бива да я слагате на рамо, защото носи лош късмет.

 

16 суеверия със сол >>>

Ритуали против уроки >>>

Ритуали за пари >>>

 

Метлата у дома

Веднага след като се приберете, трябва да я почистите от негативна енергия, за да не влезе в дома ви. Прието е метлата да се накисва за около час във вряла подсолена вода. Солената вода отмива лошото.

След като се остави да изсъхне, с новата метла трябва да се измете дома, като предварително си намислите желание.

Винаги метете от ъгъла към центъра на стаята и никога през прага, за да не изгоните благоденствието от дома.

Не бива да оставяте друг да използва метлата ви, нито да я давате на заем, защото си давате късмета. 

Ако метла падне пред вратата ви, очаквайте гости. Ако метлата падне до вас, внимавайте – не е на късмет. Но ако видите вече паднала метла, веднага я вдигнете, за да ви се случи нещо хубаво през деня.

У дома метлата трябва да се съхранява с дръжката надолу, за да пази дома от лоши хора. Ако ви допада идеята, можете да закачите малка метла над прага, в този случай с дръжката нагоре, за да не позволява на злите сили да влизат в къщата ви.

8 предмета, които носят лош късмет у дома. Изхвърлете ги веднага >>>

поверия и суеверия с метли

 

Поверия за метенето – кога и как

Има куп поверия, свързани с процеса на метене и  за какво да се внимава. Понеделник и петък са дните, в които не бива да се мете. Добре е почистването с метла се случва преди залез слънце, за да не доведете лошия късмет със себе си.

Не бива да се замитат неженен мъж и неомъжена жена, защото много трудно ще си намерят половинка в живота. Друго поверие гласи, че трябва да се замитат деца и тийнейджъри, за да се премахне мързела от тях.

Според суеверията не бива да се мете под стол, на който седи човек, защото това ще му донесе болести. Също така не трябва да измитате веднага след като гостите ви са си тръгнали, защото ще имат лош късмет.

Когато носите метлата от едно място към друго, не бива да я влачите по пода. Според популярно поверие метлата не бива да се подпира до или да се слага върху леглото, защото ще донесе болест в дома.

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар