„Магията на Българската роза“ – един свещен ритуал, съхранил националните традиции (Видео)

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С настъпването на пролетта и възраждането на природата обръщаме поглед към богатата флора на нашата страна и, разбира се, към символът на България – маслодайната роза.

Във времената на социална изолация и предизвикателства, пред които сме изправени, нека се потопим в света на нежността и красотата на Розовата долина чрез късометражния филм на арх. Пламен Мирянов – „Магията на Българската роза“. Една продукция пълна с оптимизъм, смиреност и трудолюбие.

Филмът, чийто режисьор е Мирянов-син, спечели голямата награда на журито на​ ​“На източния бряг на Европа” – международен тур филм фест, който се проведе във Велико Търново преди няколко месеца. Международното признание на лентата само затвърждава целите на екипа – издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура.

И наистина 10-минутното видео е една магия, преживяване, което те изважда от настоящето и те пренася в една друга действителност, в една мистична традиция на българите, утвърдена от столетия.

Мирянов акцентира върху връзката между поколенията, предаването на традициите и приемствеността между млади и стари. Филмът препредава един ритуал, наситен с мистика, които се повтаря всяка пролет, носещ жизнеността на новото, на възраждащата се природа и красотата на българската маслодайна роза.

Кадрите представляват една приказка, наситена с народни елементи – от подготовката и мотива с преобличането, типичен за народната сказка, през свещенното действие на розобера и обединването на цялата общност до ритуала по обработката на цвета. Действията представляват  вълшебен кръговрат – от изгрева на слънцето до изгрева на луната, отразяващи общия труд, веселие и закачки на фона на едни от най-популярните народни песни, сред които „Лале ли си, зюмбюл ли си“ и други.

Типично за народната традиция розоберът е представен като свещеннодействие. Вплетени са и символите на пролетта – птиците, както и цветовете на българщината – бяло червено и зелено.

По невероятен начин кадрите се разгръщат, за да стигнат до куминацията, където е представена и самата технология на обработка на продукта – тайна, известна на неколцина казанлъкчани. Цялостната атмосфера е празнична, наситена с мистика. Това чувство е подсилено и чрез образите на християнските символи – иконите и олтара на църквата. Така, народните ритуали се вплитат в християнските ценности, което прави картината по-пълна, а розоберът се представя като свещенно дело. Всички изброени мотиви подсилват въздействието на видеото, поставяйки го в едно безвремие, което е сякаш вечно.

Късометражният филм на арх. Пламен Мирянов може да се определи като магия, неслучайно този дума се съдържа и в заглавието. За младежа традицията е символ на живота, на българския дух. „Магията на българската роза“ подтиква към възвръщане към родното, към традициите и християнските ценности. А самия розов цвят е божествен дар, който ние, българите, трябва да ценим и носим с достойнство.

Източник: epicenter.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар