„Магнитски“ застигна и охранител на Васил Божков – Криминално – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Верният охранител на Васил Божков е застигнат от санкциите на закона „Магнитски”. Бившият служител в отряда на баретите Веселин Балтов е един от десетките българи, които обжалват в административния съд решението на правителството да разшири списъка. Причината е, че Божков му е прехвърлял фирми и са пряко свързани, пише в. „Галерия“, цитиран от alarma.bg.

Веселин Балтов беше арестуван през юли 2020 г. по второто дело срещу хазартния бос. Божков беше обвинен задочно за ръководител на банда за убийства, рекет, изнудване и проследяване на прокурори.  Като членове бяха обвинени и вкарани в ареста адвокатът му Славчо Марков и шефът на охраната му Веселин Балтов, за когото свидетели твърдят, че е застрелял Йордан Динов през 2012 г.

Останалите мишени на групата на Божков били бизнесдама от Швейцария, Алексей Петров и Манол Велев, който вече 14 г. е в будна кома, след като килър го простреля в главата пред офиса му.

Веселин Балтов беше държан в ареста и освободен преди Нова година, а разследването по този случай още продължава.          

Балтов е в списъка „Магнитски“ с 4 фирми, които се водят негови от 2019 година, когато Васил Божков му ги прехвърля. Въпреки че нямат формална връзка с основния обвиняем и санкциониран от САЩ, дружествата на бодигарда му са включени в разширения списък на Министерството на финансите.

Това са „Априори мениджмънт”, „ВСС 2009”, „Олд Геймс” и „Вабо 1”. За всички тях сега бившата барета води съдебни битки, за да ги извади и да няма пречка да развива бизнеса, който Божков му е поверил още преди прокуратурата да гo подгони.

Веселин Балтов обаче е пощаден от списъка на физическите лица, които бяха публикувани от правителството като свързани с Божков.  Там бяха включени например бившите му съдружници Боян и Цветомир Найденови, които вече са извадени от него с окончателно решение на съда.

В същия списък още са подсъдимите заедно с хазартня бос по първото дело срещу него за антиките, прането на пари и хазартните такси Александър Тумпаров, Георги Попов и Борис Бекяров. Последният се прибра в България миналата седмица с полет от Австрия, където живееше.

Прокуратурата го обвини и го пусна nод гаранция от 44 хиляди лева поради влошеното му здраве. По същия начин беше освободен и Георги Попов, който беше с Божков в Дубай. Версиите, че са предали големия бос и ще свидетелстват срещу него, засега не се потвърждават.

Още преди да се върне, Бекяров е заnочнал дело у нас за изваждането си от българското продължение на списъка „Магнитски”, както и останалите съратници на Васил Божков. Любопитното е, че в него липсват например съпругата и синът на Божков, които също са част от голямото дело срещу него.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар