Чекмедже

„Магнитски“ тежко ще засегне банките, които държат парите на санкционираните

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нито една банкова институция по света вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък, обясни журналистът

САЩ наложиха санкции срещу  Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички свързани с тях фирми и организации. Това беше обявено снощи от Министерството на финансите на САЩ. Санкциите са въз основа на закона „Магнитски“.

В „Денят започва“ на БНТ журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров коментира, че този закон е много тежък, той действа като закона на доминото. Обхваща не само хората около кръга Божков и Желязков, а обхваща техните близки, техни бизнес партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.

„Защото ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции“, обясни журналистът.

Той припомни, че законът „Магнитски“ е подписан от Барак Обама, но този, който го е направил глобален, е Доналд Тръмп.

„Законът засяга не само страни от обкръжението на Путин, но вече има и китайски бизнесмени, сред засегнатите са и лидерът на Венецуела Николас Мадуро, както и хора от Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги“, допълни Гаспаров.

По думите на журналиста не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

„Този закон не засяга България, той е добър за България, защото тези пари ще бъдат върнати на хората, на България. С тях ще се построят детски градини, училища, ще се раздвижи икономиката“, коментира Гаспаров.

Според него в процентно отношение това е безпрецедентен случай – защото в Китай са четирима бизнесмени, а в България – трима. И независимо дали е Байдън, или Тръмп – това е щяло да се случи.

„Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях“, каза журналистът.

По думите му единственият начин да паднат тези санкции, е ако прокуратурата се задейства и има съдебно дело, с прозрачен процес и там да се реши откъде са влезли тези пари и как ще се върнат.

Снимка: БНТ


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар