Мадуро изгори камионите с храна и лекарства – хуманитарна помощ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уикендът бе пречка за онези, които се надяваха на промяна във Венецуела: стотици ранени, поне четирима мъртви, горящи камиони, превозващи доставки.

Признатият от САЩ и Европа, временен президент Хуан Гуайдо искаше да вкара в страната храна и лекарства от първа помощ, но владетелят Николас Мадуро изгори камионите с помощни средства, чрез военните, които изпълняват заповедите му досега. 

Държавният департамент на САЩ призова армията на Мадуро да „направи правилното нещо, като пусне хуманитарна помощ в страната и защити цивилните срещу въоръжените банди на Мадуро или“ колективо „да подкрепи конституцията на Венецуела и върховенството на закона.“

Колко дълго може Мадуро да разчита на войниците си? Дали режимът ще падне, ако войниците откажат подкрепата си? Какви са шансовете?

„Следващите две седмици ще бъдат от решаващо значение за способността на Мадуро да остане на власт“, ​​казва латиноамериканският експерт Сузан Кройцман. И това зависи преди всичко на чия страна ще са военните.

Скоро ще стане ясно дали Гуайдо, който в момента е в Колумбия ще може да се върне във Венецуела. Ако го направи, основният въпрос е дали ще може да се разхожда свободно из страната.

За Креутцман обаче е ясно: „Около 90% от войниците са в подкрепа на опозицията“, те симпатизират на Гуайдо, нищо, че изпълняват заповедите на Мадуро. Недоволството от управляващата система също беше много голямо в армията, особено в по-ниските редици.

Това се потвърждава и от факта, че през уикенда, според колумбийски източници, 60 венецуелски войници са дезертирали.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар