„Майката“ на иРНК ваксините е сред носителите на награди „Ласкер“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарската биохимичка Каталин Карико, наричана „майката“ на иРНК ваксините, е сред носителите на престижните медицински награди „Ласкер“, предаде ДПА.

Отличието за клинично медицинско изследване отива при Карико и имунолога Дрю Вайсман от университета на Пенсилвания за откриването на нова терапевтична технология, базирана върху модификацията на иРНК.

„Този пробив даде възможност за бързо разработване на високоефективни ваксини срещу Ковид-19“, се посочва в изявлението, направено от фондацията „Ласкер“.

Наградата за базово медицинско изследване се присъжда на трима учени – Дитер Йостерхелт от Института „Макс Планк“ по биохимия, Петер Хегеман от Хумболтовия университет и Карл Дайсерот от Станфордския университет за откриването на чувствителни към светлина микробни протеини, които могат да активират или заглушат отделните мозъчни клетки, и използването им при разработването на оптогенетика, наречена от фондацията „революционна техника за невронауката“.

„Стотици лаборатории по света използват този подход, наречен оптогенетика, за да разплитат сложните мрежи, които стоят в основата на здравата физиология и неврологичните заболявания“, казват от фондацията.

Награда за специални постижения в медицинската наука получава Дейвид Балтимор. От фондация „Ласкер“ отбелязват, че Балтимор – един от водещите биомедицински специалисти през последните пет десетилетия, „е осигурил далновидно академично ръководство в множество институции и е наставлявал стажанти, които по-късно са станали видни учени в своите области“.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар