“Майкрософт” представи собствени чипове за изкуствения интелект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Майкрософт” (Microsoft) представи два специално разработени чипа за изкуствения интелект, като така се присъедини към други големи технологични компании, опитващи се по този начин да се справят с високите цени в сектора, предаде Ройтерс.

“Майкрософт” не смята да продава тези чипове, а само ще ги ползва за обслужването на собствени абонаменти и софтуер като част от облачната услуга “Азур” (Azure).Новият чип, наречен “Мая” (Maia), има за цел да ускори работата на изкуствения интелект и да постави основите на услугата “Копайлът” (Copilot), насочена към бизнес ползватели и струваща 30 долара месечно. Чипът може да помагат и на разработчици, които искат да предлагат персонализирани ИИ услуги. “Мая” е специално разработен, за да поддържа големи езикови модели.


Вторият чип, представен от “Майкрософт”, е проектиран както за вътрешно спестяване на разходи, така и като своеобразен отговор на основния конкурента на компанията в сектора на облачните услуги – “Амазон уеб сървисиз” (Amazon Web Services).

Наречен “Кобалт” (Cobalt), чипът е по-същество централен процесор (CPU), произведен по технологията на “Арм холдингс” (Arm Holdings). “Майкрософт” обяви, че вече тества чипа за захранването на “Тиймс” (Teams), новият инструмент за бизнес съобщения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар