Майкъл Снайдер: Автомобилите ни записват всяка наша дума и действие. А информацията се предоставя на…

Майкъл Снайдер: Автомобилите ни записват всяка наша дума и действие. А информацията се предоставя на…

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Внимавайте какво говорите, докато шофирате автомобила си, защото ви наблюдават. Днес живеем в гигантски затвор за наблюдение, в който почти всичко, което правим, се следи, проследява, записва и анализира. В днешно време трябва да приемете, че нищо от това, което правите, не е поверително, пише Майкъл Снайдер в The End of The American Dream blog, и препубликуван от Тайлър Дърдън в ZeroHedge.

Освен ако  автомобилът ви не е произведен преди доста време, той ви шпионира. Всъщност в доклад, публикуван от фондация Mozilla, се посочва, че превозните средства са „официалната най-лоша категория продукти по отношение на неприкосновеността на личния живот“, която Mozilla някога е разглеждала…

Глобалната организация с нестопанска цел установява, че 92% от проверените автомобилни производители предоставят на водачите малък (или никакъв) контрол върху личните им данни, а 84% споделят потребителски данни с външни страни.

Според Mozilla производителите на автомобили събират всякакви данни за всеки от нас…

Те имат дълъг списък с лична информация, която според тях може да се проследява, включително история на заетостта и покупките, образование, история на сърфиране в интернет, данни за местоположението, навици за слушане на музика и подкасти, имиграционен статус, религиозни и философски убеждения и информация за здравето.

Mozilla провери 25 различни марки автомобили и всички до една „не успяха да покрият минималните стандарти за поверителност на организацията с нестопанска цел“…

Всички 25 автомобилни марки, които бяха проучени за доклада – включително Форд, Тойота, Фолксваген, Бе Ем Ве и Тесла – не успяха да покрият минималните стандарти за поверителност на организацията с нестопанска цел и беше установено, че събират повече лични данни от клиентите, отколкото е необходимо. Видът на събраната информация варира от лична информация като медицински данни до това как водачите използват самия автомобил – например колко бързо карат, къде карат и дори каква музика слушат. Както за Nissan, така и за Kia е отбелязано, че позволяват събирането на информация относно сексуалния живот на потребителя.

Според доклада 84% от разгледаните автомобилни марки споделят лични потребителски данни с доставчици на услуги, брокери на данни и потенциално съмнителни фирми, като 76 на сто от тях претендират за правото да продават тези лични данни. 56% са готови да споделят потребителска информация с правителството и/или правоприлагащите органи при необходимост.

„Повечето купувачи на нови превозни средства просто подписват бързо всички формуляри, които им се предоставят, защото нямат търпение процесът да приключи. За съжаление на тези големи корпорации просто не може да се вярва. Те се възползват от нас и това трябва да спре. Напълно очаквам различни форми на силно натрапчиви технологии да бъдат още по-интегрирани в нашите автомобили“, пише авторът.

Например, „Фолксваген“обяви, че ще инсталира ChatGPT в новите автомобили по-късно тази година…

Новата функция ще позволи на водачите да четат научено съдържание, докато шофират моделите на Фолксваген, оборудвани с гласовия асистент „IDA“, който според автомобилния производител може да отговаря на въпроси от областта на общите познания, като същевременно има възможност да управлява информационно-развлекателната, навигационната и климатичната система на автомобила.

Компанията твърди, че в бъдеще ИИ ще предоставя допълнителна информация в отговор на въпроси, които надхвърлят тези функции, тъй като възможностите му продължават да се разширяват. Това може да включва получаване на специфична за автомобила информация, както и взаимодействие на интуитивен език, изясняване на въпроси и обогатяване на разговорите.

„Много потребители ще приемат с нетърпение тази „страхотна нова функция“, но докъде ще доведе всичко това в крайна сметка? В недалечно бъдеще изкуственият интелект може да бъде буквално навсякъде около нас във всеки един момент от всеки ден. Ако разполага с достатъчно време, изкуственият интелект наистина ще преобърне обществото ни с главата надолу, а в момента само много малка част от населението е загрижена за тази надвиснала заплаха“, заключва авторът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: informiran.net и се абонирайте за нас в Facebook: . .


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар