Македония започва преговори за еврочленство след година – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите в Скопие няма да могат да започнат преговори за еврочленство в рамките на българското председателство на ЕС. Нито пък по време на австрийското, което започва след напето. Но това вероятно ще стане по време на мандата на Румъния, който започва на 1 януари догодина. Именно през 2019 г. се очаква да бъде даден старт на преговорите с Македония, според новата стратегия на ЕС за разширяване, която днес се представя от Върховния комисар по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по разширяване Йоханес Хан в Страсбург, предаде БГНЕС.

В същото време Македония вероятно няма да бъде първата държава от Западните Балкани, която ще стане член на ЕС. По всяка вероятност ще я изпреварят Сърбия и Черна гора. През следващата година трябва да се стигне до пълна нормализация на отношенията между Белград и Прищина. А през 2023 г. се очаква Сърбия и Черна гора да приключат с преговорите. Отново тогава Босна и Херцеговина трябва да започне преговори за присъединяване. През 2024 г. Сърбия и Черна гора се очаква да подпишат Договор за членство и през следващата 2025-а то да стане факт. Че първата година, в която държава от Западните Балкани ще се присъедини към Евросъюза е 2025-а потвърди и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той обаче подчерта, че това не е 100% сигурно и ще стане факт при условие, че страните разрешат всичките си неуредени гранични спорове. Юнкер отбеляза, че това е само “ориентировъчна” дата за Сърбия и Черна гора – първите от 6-те държави в региона, включени в доклад на Еврокомисията за разширяването на общността, който трябва да бъде оповестен по-късно днес.

“Няма да има по-нататъшно разширяване на страните от Западните Балкани без предварително да са решени главните конфликти”, отсече Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург. “Тази спекулация да кажем, че ще разрешим проблемите известно време след присъединяването, няма да се случи за втори път, не и с мое участие”, допълни той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар