Македонските проститутки излязоха на протест

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Жриците на любовта проведоха за 12-ти път в Скопие поход с искане за повече права, равно третиране пред закона и съблюдаване правото им на свободен избор, съобщи МИА.
Участничките в „Марша на червените чадъри” настояват за промяна в законодателството, което третира сексуалните труженици като престъпници. След 12 г. стигмата, дискриминацията и насилието върху сексуалните труженички все още съществуват. Институциите и обществеността продължават да бъдат „глухи и слепи” за техните искания. „Защо трябва да работим в страх, че може да бъдем малтретирани, и игнорирани от обществото?
Защо ни търсите, а не ни признавате? Ние сме избрали тази професия като най-добра възможност да си изкарваме прехраната и никой не бива да отнема правото ни на свободен живот”, заяви една от участничките в похода. Според анализ на неправителствени организации, през 2018 г. са регистрирани 100 случая на насилие върху жриците на любовта. Броят на такива случаи през 2019 г. е по-малък, но това не се дължи на положителни промени, а на липсата на смелост и доверие в институциите.
В 34 от случаите насилието е извършено в жилищата на труженичките, което означава, че те не са защитени дори в собствените си домове. Документирани са случаи на насилие върху транссексуални жени, които се сблъскват допълнително с насилие на основата на омраза по полов признак.
Маршът е организиран от гражданска инициатива за защита, популяризиране и насърчаване на правата на сексуалните труженици СТАР-СТАР в рамките на кампанията за отбелязване на 17 декември – международния ден за прекратяване на насилието срещу представителите на най-древната професия.
Проституцията все още е незаконна в много държави. Въпреки славата на най-древна професия в света, това е най-преследваната професия и до днес. Въпреки, че Амстердам е много далеч, съседите дадоха пример и поискаха декриминализиране на проституцията.
Прехвърляме се в Македония, където 100 проститутки и активисти направиха своя протестен поход в пълна тишина в борбата за “уважение и по-добри условия”. Жените искат да бъдат третирани като секс работници, а не робини и настояват за по-добри условия. По време на протеста няма никакви инциденти.
Проституцията продължава да бъде нелегална в Македония, където хората са твърди традиционалисти, но практикуващите тази професия потвърждават, че редовно са изправени пред насилието. Друг голям проблем е, че същите не могат да се обърнат към служителите на реда, защото вече са нарушили друг закон.
Професията на проститутката може да бъде доста жестока, защото е свързана с всекидневно физическо и психическо насилие. Жените протестирали с червен чадър в ръка. До сега правителството не се е съгласило на такъв закон!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар