Македонците смениха табелите на летище и магистрала „Александър Велики“ – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скопие спази договорката с Атина и преименува летището си и магистралата, водеща към Гърция. Рано тази сутрин служителите на македонската пътна агенция започнаха да свалят табелите за международната аерогара аутобана, който е част от Коридор № 10. И двете досега носеха името “Александър Велики”. С решение на правителството оттук нататък магистралата ще се казва “Приятелство”, а летището – “Международно летище Скопие”, предаде БГНЕС.

Решението за промяната на имената влезе в сила на 14 февруари, когато правителственият указ бе публикуван в Държавен вестник. Промяната бе договорена лично от премиера Зоран Заев по време на срещата му с неговия гръцки колега Алексис Ципрас в Давос миналия месец. Летището, магистралата, стотици площади и улици в Република Македония бяха преименувани с имената на антични герои по време на режима на Никола Груевски, в периода от 2006 до 2016 година.

Проектът “Скопие 2014” на бившия премиер напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Според различни изчисления “Скопие 2014” струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар