Макрон завзема Франция! Печели и първия тур на парламентарните избори – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият тур на парламентарните избори във Франция постигна няколко рекорда – 51% от французите не са гласували на изборите. Вторият рекорд е преднината на “Републиката напред” – политическо движение, което преди година дори не съществуваше. Очаква се на втори тур идната неделя Еманюел Макрон да потвърди очертаващото се мнозинство в парламента, което да прокарва реформите, предаде бТВ.

В неделя френските граждани гласуваха на парламентарни избори – само един месец след президентските. Центристката партия на президента Макрон печели мнозинство с 32,3 % от гласовете на французите. Центристите на Макрон побеждават както националистите, така и традиционните партии. Прогнозите показваха, че “Република напред” и съюзниците й от МоДем печелят между 390 и 445 места в Националното събрание, което има 577 депутати, отбелязва Фокус. 

“Франция се завръща. За миналия месец президентът показа увереност, желание и дързост, както във Франция, така и на международната сцена”, заяви премиерът Едуард Филип, наричайки изборния резултат “доказателство за победоносната стратегия” на Еманюел Макрон.

Избирателната активност бе рекордно ниска. Едва 49 % от имащите право на глас са отишли до урните, което според експерти показва фатализма на опонентите на президента Макрон.

Десните “Републиканци”, които се надяваха да се “реваншират” за загубата си на президентските избори, завършват на второ място. Предполага се, че десницата ще има от 80 до 132-ма депутати, докато крайно десният “Национален Фронт” на Марин Льо Пен няма да има повече от 10 души в Националното събрание.

Заместник-председателят на “Национален фронт” Флориан Филипот призна, че изборните резултати са “разочарование” и призова избирателите да се мобилизират за втория рунд, който ще се проведе на 18 юни.

Най-тежки загуби претърпя Социалистическата партия, която губи над 200 места в Националното събрание.
Лидерът на партията Жан-Кристоф Камбаделис призова избирателите да застанат зад опонентите на Еманюел Макрон, който според левицата монополизира властта.

Социалистът смята, че парламентът рискува “да няма никакви надзорни сили и да няма никакъв демократичен дебат”.

Водачът на “Републиканците” Франсоа Бароан също предупреди, че е опасно цялата власт да се “съсредоточава в една партия”.

По предварителни данни едногодишното движение на Еманюел Макрон печели 32,2 до 32,9 % на първи тур на изборите, докато “Републиканците” взимат 20,9 – 21,5 %, а “Национален Фронт” 13,1 – 14%.

Вчерашният вот потвърждава желанието за промяна във Франция и пълния крах на традиционните левица и десница. Първият вот дава представа за това как французите оценяват началото на президентския мандат на Макрон. Манията по него се очертава в парламента, но не и масово сред французите.

Президентът има интерес те да са по-активни на втория тур, защото така би изглеждал легитимен.

Сигурността на изборите вчера бе гарантирана от над 50 хиляди полицаи, които патрулираха по време на вота.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар