Макрон: Никакво въоръжение извън ЕС, имаме нов евросамолет

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френският президент повтори мантрата си от последния месец, че страните от ЕС не бива да купуват от този момент никакво неевропейско въоръжение.

Пример и демонстрация на тази политика, която налага на 28-те е премиерата на новия евросамолет. Франция, Германия и Испания чрез своите дами – военни министри, прегърнати от лидера на Съюза Макрон, се събраха на парижкото авиошоу, за да промотират общия проект за боен самолет – част от бъдещата обща ВВС система на ЕС (FCAS), заедно с който ще се правят свързани оръжия и ще се произвеждат от Dassault Aviation и Airbus. Машината ще замени досегашните самолети Eurofighter Typhoon и Rafale.

Евронюз подчертава, че споразумението на три от четирите големи в ЕС е следствие от „поставянето под въпрос на отношенията със САЩ и НАТО в светлината на атаките на президента Тръмп, принудил Общността да създаде своя отбрана и свой боен самолет”. Френският военен министър г-жа Парли обяви, че „обръщаме лице към битките на утрешния ден с този общ европейски проект, който е исторически и е само началото”. Колегата й от Германия г-жа Фон Лайен нарече проекта „велика стъпка напред”. А колежката й от Испания г-жа Роблес ги подкрепи. Моделът, представен пред тях и Макрон в Le Bourget е само прототип. Той ще полети чак през 2026 г. и ще навлиза във всички евроармии до 2040 г., когато те трябва да са въоръжени само с него.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар