Макрон призова на КОП28 страните от Г-7 да се откажат от въглищата до 2030 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френският президент Еманюел Макрон призова на конференцията за климата КОП28 в Дубай страните от Г-7 да се ангажират да спрат използването на въглища до 2030 г., за да “дадат пример” на останалите, предаде Франс прес.

Продължаващите инвестиции във въглища в целия свят са “истински абсурд” от гледна точка на целта за борба с глобалното затопляне и “затова трябва да направим абсолютен завой”, за да се измъкнем от това положение, призова френският президент от трибуната на годишната среща на върха на ООН за климата.

“Развиващите се страни трябва да се откажат от въглищата и това е втората битка след тази, която трябва да водят най-богатите страни”, заяви Макрон.

“Страните от Г-7 обаче трябва да дадат пример и да се ангажират да прекратят използването на въглища преди останалите, с други думи преди 2030 г.”, каза той, като припомни ангажимента на Франция да затвори последната си въглищна електроцентрала до 2027 г.

“Г-7 споделя голяма отговорност. Както и Китай, който сега е вторият по големина замърсител в историята и следователно един вид е променил статута си”, отбеляза френският президент.

“Трябва да позволим на страните с бързо развиваща се икономика да наваксат в икономическо отношение, това е въпрос на справедливост. Това догонване обаче не трябва да става на базата на енергии, базирани на въглеродни емисии, и по-специално на въглища”, допълни Макрон.

Това е така, защото “съществуващите електроцентрали, които днес са съсредоточени предимно в Азия, сами ще отделят достатъчно въглероден диоксид, за да надхвърлим целта от 1,5 градуса” – най-амбициозната цел на Парижкото споразумение, обясни френският президент.

Що се отнася до Франция, “ще трябва окончателно да се откажем от петрола до 2040-45 г. и от газа до 2050 г.”, допълни той.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар