Макрон: Сигурността на французите минава през поражението на Русия (видео)

Макрон: Сигурността на французите минава през поражението на Русия (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако Русия спечели войната си срещу Украйна, авторитетът на Европа “ще бъде сведен до нула”, предупреди президентът на Франция Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

В интервю, което даде тази вечер за френските телевизии “Франс 2” и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е “екзистенциална за нашата Европа и за Франция”.

Макрон говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха. Идеята му не срещна подкрепата на водещите страни от Алианса. “За” се изказаха само Полша, Чехия, Естония и Литва.

По време на интервюто той обаче каза, че Франция никога няма да се нагърби сама с инициативата за военни действия в Украйна. 

“В момента не се намираме в ситуация, когато е необходимо да изпращаме войска в Украйна, но не изключваме такъв сценарий”, обясни той. 

“Ако ситуацията се влоши” в Украйна, “трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели”, призова в същото време френският президент.

Той подчерта, че сигурността на французите минава през “поражението на Русия” във войната. Онези, които поставят “ограничения” за подкрепата за Украйна, “избират поражението”, предупреди Макрон, цитиран от БТА.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността, но през последните дни френският президент отново отложи визитата си в Киев за неопределено време.

Макрон коментира и изборите в САЩ, като заяви, че Доналд Тръмп няма да ги спечели.

“Доколкото съм информиран, не мисля, че Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ”, каза френският президент по време на телевизионното интервю.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар