Малкият Байрям се усмихва след успешна трансплантация в Германия – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Малкият Байрям се усмихва след успешна трансплантация в Германия

Фонд за лечение на деца

Успешно е преминала операцията в Германия на 9-годишния Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация. Интервенцията бе в университетската детска клиника в германския град Тюбинген, съобщи за bTV неговият дядо Байрям Али.

Детето е в стабилно състояние и е добре. Лекарите са спасили пикочния му мехур.

В момента момчето е в интензивно отделение, но на бабата и дядото е било разрешено да го посетят. То е будно, говори и е много весело, разказа дядото.

Историята на Байрям предизвика скандал в началото на годината. Той трябваше да замине за Германия още през февруари с осигурени пари за трансплантацията му от Фонда за лечение на деца.

В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването (по време на служебния кабинет на Герджиков – бел.ред.) не разписаха необходимия формуляр за пътуването с мотива, че детето може да бъде оперирано в болница “Лозенец” в София.

Месец по-късно се оказа, че тази трансплантация на малко дете не е възможно да бъде направена у нас. Така животоспасяващата операция на детето бе забавена с цели 5 месеца заради бюрократични спънки.

След обществен натиск обаче Байрям все пак беше одобрен за лечение в чужбина и замина на 27 март за Германия с баба си, която стана и негов донор на бъбрек. Дядото е придружител на двамата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар