Малки ядрени реактори: Какво се знае досега за бъдещия индустриален съюз на ЕС?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Докато Европейската комисия се готви да стартира своя нов индустриален съюз за малките модулни реактори, вече се открехва завесата около планираната структура на групата, работната програма и оставащите законодателни неясноти. Алиансът за малки модулни реактори (SMR) трябва да бъде стартиран “в началото на 2024 г.”, обяви комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон при откриването на Световното ядрено изложение в Париж, припомня Euractiv.

Датата на стартиране може дори да бъде най-рано “февруари”, смята евродепутата Кристоф Грудлер от групата Renew Europe, който е и твърд поддръжник на ядрената програма.

От българска страна много активен поддръжник на темата за развитие на ядрената енергетика и запазване на индустриалните производства е евродепутата Цветелина Пенкова. Наскоро тя събра редица експерти да обсъдят бъдещите варианти на енергийната стратегия на България. Основен елемент в бъдещата стратегия се очаква да бъде и ядрената енергетика.

Дългогодишна молба от ядрената индустрия бе материализирана сега с новия промишлен ядрен съюз. Инициативата бе обявена за първи път от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон на Европейския форум за ядрена енергия в Братислава в началото на ноември. “Комисията ще извърши цялата подготвителна работа с оглед стартирането на Индустриалния алианс през следващите месеци”, сподели тогава тя.

С други думи, в Европа изглежда духа нов вятър, тъй като “ядрената енергия вече не е табу, дори в рамките на Европейската комисия”, обясни Бретон по време на ядреното изложение в Париж.

Обединяване на интересите на индустрията

Подобно на други индустриални алианси, контролирани от Комисията, целта на алианса за малки модулни реактори (ММР) е да обедини съществуващи играчи в индустрията, изследователски организации, държавни служители и групи на гражданското общество, за да се ускори развитието на сектора. Първоначално се очаква работата на алианса да се съсредоточи върху SMR, базирани на доказани ядрени технологии от трето поколение, става ясно от документи, разгледани от Euractiv.

Но “въпреки че този съюз ще се фокусира главно върху SMR от трето поколение, той ще обхване и усъвършенствани модулни реактори (advanced modular reactors (AMR)”, потвърди Nuclear Europe, индустриалната асоциация на ЕС. Съобщава се, че Европейската комисия не е била склонна да включи технологии от четвърто поколение в алианса, страхувайки се, че той може да се превърне в “организация за изследване и развитие”. Но Грудлер настоява, че е “от съществено значение да се поддържат всички поколения SMR”.

Що се отнася до работата на алианса, тя може да бъде разделена на четири фази, като първите две са посветени на проектирането, третата е демонстрационна и последната е за внедряването.

Засега фокусът е да се обобщи работата, която вече е извършена от Предварителното партньорство през 2021 г.

“Трябва да докажем на Европейската комисия, че играчите в сектора развиват човешки, финансови, технически и дипломатически ресурси, за да отговарят на техните амбиции”, обяснява Грудлер.

3eNews

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар