Малък роботизиран паяк ще изследва астероидите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трикрак, подобен на паяк робот, на име SpaceHopper може да помогне за изследването на среда с ниска гравитация – астероиди, комети и малки луни.

Програмата SpaceHopper стартира за първи път преди две години и половина като студентски изследователски проект в университета ETH Zurich в Швейцария. Сега изследователите започват да тестват своя робот в симулирана среда с нулева гравитация.

Роботът е с триъгълно тяло със съчленен крак във всеки ъгъл. Всеки от тези три крака има “коляно” и “тазобедрена става”, което позволява на робота да се отблъсне от повърхността, да рита, за да се задвижи през пространството и да контролира кацането си в рамките на определена зона. SpaceHopper е проектиран специално за изследване на относително малки небесни тела като астероиди и луни, където има малка или никаква гравитация.

Смята се, че астероидите съдържат ценни минерални ресурси, които биха могли да бъдат от полза за човечеството в бъдеще“, казаха изследователите в изявлението. “Изследването на тези тела може също да ни даде представа за формирането на нашата вселена.

В среда с почти никаква гравитация по същество няма сцепление между колелата на космическия кораб и повърхността, през която се движи. Ето защо вместо това SpaceHopper извършва кратки подскоци, за да се движи нагоре и настрани.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар