Манолова: Днес бе направена първата крачка към ограничаването на свръхпривилегиите на монополите и банките.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес бе направена първата крачка към ограничаването на свръхпривилегиите на монополите и банките.

С 13 гласа „за“ и нито един против или въздържал се правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени в Гражданския процесуален кодекс, които заедно с експерти в областта представихме преди месец.

Сред основните от тях е да се даде възможност на длъжника да спре принудителното изпълнение срещу него. В момента банките по облекчена процедура, само въз основа на извлечения от сметки, се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение и започват да продават имуществото на длъжника.

Внесеният от депутати проект обаче включва и други предложения, част от които изключват тази възможност. Ясно и категорично възразих срещу тях още днес, на първо четене в комисията.

Ако тези предложения бъдат приети, ще се случи поредната имитация на промяна. Промяна, която с подобни действия ще се обезмисли и ще остави ножа и хляба в ръцете на банките и по никакъв начин няма да защити българските граждани.

Депутатите няма да излъжат и Европейската комисия, която през януари т.г. започна наказателна процедура срещу България. Тя е поставила двумесечен срок, в който трябва да се промени законодателството и проблемът да бъде решен.
Крайно време е тези безобразия да се прекратят. Недопустимо е гражданин изтеглил бърз кредит от 5 000 лв., който плаща в продължение на години, накрая да дължи 15 000 лв.

Крайно време е да се сложи точка на тези безобразия, заради които хора губят имуществото си и стават вечни длъжници.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар